Közélet

Erkölcs- és hittanóra Orbánnak, Erdőnek

Ferenc-papa(2)(430x286).jpg (Array)
Ferenc-papa(2)(430x286).jpg (Array)

Ferenc pápa nem adja fel, szerdán ismét a migránsok befogadását sürgette. A Szentatya nemcsak az egyházi intézmények, hanem a templomok megnyitását is szorgalmazta. A jelenlegi válsággal összefüggésben a Szent Péter téren tartott általános audienciáján – mintegy húszezer hívő előtt – úgy fogalmazott: az ajtajukat bezáró templomok, plébániák csak múzeumok.

„Az egyház (…) rendkívüli családnak számít, nem pedig különleges, zárt szektának.”

Ferenc pápa szerint azonban az egyház „befogadó otthon, amelynek kapui mindig nyitva állnak”. A katolikus egyházfő már vasárnap a bevándorlók befogadására szólította fel egyházát. Ezt követően Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki kar elnöke azt mondta, ha a több mint 27 ezer olasz plébánia mindegyike befogad egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnak segítséget nyújtani. A Vatikán két családot fogad be.

Korábban megírtuk, már Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök is egyetért a pápával, ő is megnyitná az egyházmegye intézményeinek kapuit, de csak azok előtt, aki menekültként regisztrál, és Magyarországon is akar letelepedni. Szerinte Orbán Viktor támogatása nem ellentétes egyháza nézeteivel. Előzőleg Erdő Péter is  megköszönte a pápai iránymutatást, de a magyar templomok egyelőre múzeumok, mert a bíboros szerint Magyarországon jelenleg senkinek nincs joga ahhoz, hogy helyet adjon saját házában a menekülteknek.

Mindeközben az Európai Bizottság elnöke a gyűlölet ellen, az emberségesség nevében olyan javaslatokkal állt elő, amelyek szintén szembemennek a magyar kormány politikájával. Jean-Claude Juncker Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében elismerte, hogy nincs jó állapotban az EU, mert kevés benne az “Európa” és kevés benne az “unió”.

Szerinte Európának nemcsak a határainak, hanem a menekülteknek is nagyobb védelmet kell biztosítania.

„A menekültválság belátható időn belül nem fog megoldódni. (…) Nincs vallás, nincs hit, nincs filozófia, amikor menekültekről van szó.”

A menekülteket – mondta – nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések. Akik az Iszlám Állam szélsőséges fegyveresei elől menekülnek, azok mindenáron el akarnak jutni a szabadságba, és Európának magába kell néznie, ha nem fogadja be őket. Az EU-országoknak – mondta az Európai Bizottság elnöke – nem szabad vallás szerinti megkülönböztetést tenniük a menekültek között.

Orbán Viktor az elmúlt napokban ezt többször is megtette. Rádióinterjúja miatt a Magyar Iszlám Közösség „haramot” is hirdetett a kormánypártok ellen. A közösség reagálása után a kormányfő a külföldre akkreditált nagykövetek előtt – iránymutatásként – azt mondta, semmi baja úgy általában az iszlámmal és a már itt élő körúti kebabosokkal, de senkinek nincs joga követelnie Magyarországtól, hogy együtt éljen nagyszámú muszlim közösséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik