Nagyvilág

Juncker: Magyarországot nem szabad magára hagyni

Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat, mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén mondott évértékelő beszédében.

A bizottsági elnök beszámolt a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének eredményeiről, arról, hogy az uniós tengeri művelet eredményeket mutathat fel az útvonal stabilizálásában.

“Hasonlóan stabilizálni kell a balkáni útvonalat, amelyet egyértelműen elhanyagolt az összes politikus” – mondta. Ezzel kapcsolatban említést tett arról, hogy Magyarországot sem szabad magára hagyni.

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések, ezt is mondta Juncker. A bizottsági elnök szerint aki az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet elől menekül, az mindenáron el akar jutni a szabadságba, és Európának magába kell néznie, ha nem fogadja be őket.

Szerinte nincs jó állapotban az Európai Unió, mert kevés benne az “Európa” és kevés benne az “unió”. Európának szerinte jobb védelmet kell biztosítania a menekülteknek, ugyanakkor meg kell erősítenie határainak őrzését.

Azt is kérte, hogy az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

Emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény már májusban javasolta Olaszország és Görögország tehermentesítését 40 ezer fővel. Ezt 120 ezerrel megnövelve most azt indítványozza a brüsszeli bizottság, hogy az uniós belügyminiszterek jövő hétfői rendkívüli ülésén döntsenek 160 ezer menekült kötelező jellegű átvételéről, és az e tekintetben kedvezményezett országok köre bővüljön ki Magyarországgal.

Az EU-tagságra pályázóknak viszont meg kell őrizniük “biztonságos eredetország” jellegüket, mondta Juncker. A bizottsági elnök indítványozta, hogy az uniós tagállamok állapodjanak meg abban, mely országokat tekintik biztonságosnak, és az onnan érkezők esetében az a kiinduló feltételezés, hogy biztonságban vannak hazájukban. Ezen országok polgárait sem lehet azonban megfosztani azon joguktól, hogy menedéket kérjenek – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy az uniós tagjelöltek – több balkáni ország, valamint Törökország -, továbbá a többi, szintén uniós tagságra törekvő balkáni ország köteles fenntartani a jogállami viszonyokat, ellenkező esetben elveszti a lehetőségét az uniós tagság elnyerésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik