Közélet
Washington, 2015. augusztus 30.Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház prímása, Esztergom-Budapest egyházmegye érseke a Magyarok Nagyasszonya kápolna felszentelése alkalmából tartott misén a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikában 2015. augusztus 29-én. A misét Erdő Péter esztergom-budapesti és Donald Wuerl washingtoni bíboros együtt mutatta be a kápolna megáldása előtt. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Erdő Péter: inkognitóban jártak a katolikusok a Keletinél

24.hu
24.hu

2015. 09. 06. 17:13

Nagyobb összefüggéseiből ragadták ki a mondatot, miszerint a menekültek befogadása kimerítheti az embercsempészet tényállását – így magyarázta Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek az Indexnek, hogy miért kavarhatott nagy vihart az ominózus idézet.
Korábban a témában:

Erdő szerint a szóban forgó sajtótájékoztatón, melyről az RTL Klub tudósított, arról volt szó, hogy sok jogi akadálya van a menekültekkel való munkának, de ennek ellenére a püspöki kar már két ingatlant is kijelölt a befogadásra. Sőt: barátok, ismerősök is felajánlották, hogy befogadnak menekülteket – fűzte hozzá. Ezzel együtt számos adminisztratív problémával kellett szembenéznünk, amelyek nem tették lehetővé, hogy az épületeket azonnal használni lehessen – közölte.

Álcázták magukat

Erdő Péter elmondta azt is, hogy több katolikus szervezet is közreműködött a menekültek támogatásában a Keleti pályaudvarnál. Így a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat is segítséget nyújtott a civileknek, de az egyház emberei főképp inkognitóban jelentek meg a helyszínen. Ezt azzal magyarázta, hogy volt már rá példa, hogy a menekültek a keresztes jelvényeket viselő önkéntesek adományát.

A kormány nem válaszolt

A Karitász egyébként a kormánnyal is felvette a kapcsolatot, hogy megtudja, miben lehet a kabinet segítségére a menekültkrízis kezelésében, ám semmilyen válasz nem érkezett a megkeresésre – árulta el a bíboros az Indexnek.

Az esztergomi-budapesti érsek szerint egyáltalán nem reális a kormánynak azon felvetése, hogy a menekültek elveszik a magyarok munkáját. Hozzátette: az egyház dolga, hogy befogadóan, emberségesen közelítsen mindenkihez, és ebbe beletartozhatnak azok is, akik nem menekülnek, hanem a jobb, nyugodtabb megélhetés lehetőségét keresik. Ők nem kérdezik, ki és miért jött ide – jelentette ki.

UPDATE:

Az RTL vasárnap esti híradójában reagált Erdő Péter kijelentésére, miszerint kiragadták a mondatait a nagyobb összefüggésekből. A csatorna szerint ők Erdő Péter minden általa az interjúban említett megjegyzését közölték riportjukban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.