Nagyvilág

54 ezer menekültet fogadhatnak be Magyarországról

Az Európai Bizottság tervei szerint a többi EU-tagállamnak 54 ezer menekültet kellene befogadnia Magyarországról, akiket meghatározott kvóták szerint osztanának szét – értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung német lap. A héten nyilvánosságra került információk szerint további 50 400 embert telepítenének át Görögországból, 15 600-at pedig Olaszországból. Hivatalosan jövő szerdán döntenek a tervről.

A Welt am Sonntag című német lap szerint Németországnak kell a legtöbb menekültet – 31 443 főt – befogadnia, a második helyen Franciaország áll 24 031 fővel, majd Spanyolország 14 921 fő befogadásával. A legkisebb teher Máltára hárul, a szigetországnak 133 embert kell befogadni.

A lap szerint a válságterv szíriai, eritreai és afganisztáni menekültek befogadására vonatkozik, nekik van a legnagyobb esélyük a menekültstátusz elnyerésére. A befogadó országoknak menekültenként 6 ezer eurót fizet ki az EU.

A Bild am Sonntag Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki szerint az még egyáltalán nem ok a schengeni egyezmény hatályon kívül helyezésére, hogy emberek Európában keresnek menedéket. „A szabad mozgáshoz való jog egy európai vívmány és érinthetetlen. Schengent nem szabad kockára tennünk csak azért, mert néhány tagállam megsérti az európai szabályokat és a szolidaritást láthatóan csak üres szóként értelmezi” – fejtette ki Juncker.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján és pénteki rádióinterjújában mereven elzárkózott attól, hogy kvótákról beszéljen, szerinte a határok megvédésén kívül felesleges mással foglalkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik