Közélet

Elbuktuk a menekültválságot, ezért inkább mindenkit szépen elvittünk az osztrák határig

Péntek este összeült a kormány rendkívüli operatív törzse és úgy döntöttek, az összes budapesti menekültet Ausztriába szálítjuk. Az éjszaka összeszedtek körülbelül száz BKV-buszt és minden probléma nélkül el is jutottak velük a határig.

keleti

Az első menekültek hajnali három fele, az utolsó transzport hajnali öt fele érkezett meg Ausztriába. Mindezt azután, hogy a Keletinél napok, hetek óta várakozó emberek megunták, hogy nem indultak vonatok nyugatra, ezért gyalog indultak el az autópályán. A buszok nem csak őket szedték fel, hanem azokat is, akik még mindig a Keleti pályaudvarnál várakoztak.

keleti

Az emberek gyalog sétáltak át az esőben Hegyeshalomnál a nickelsdorfi pályaudvarra. A gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé menő oldalát. Lehet, hogy közvetlen Hegyeshalom-Keleti pályaudvar járat is lesz, mert a Keleti ismét megtelt, egyre többen érdeklődnek a buszok után.

Hír24
24.hu

A burgenlandi rendőrség azzal számolt, hogy 800-3000 menekült érkezik Ausztriába tőlünk. Kovács Zoltán kormányszóvivő is a határhoz utazott, ahol elmondta, hogy folyamatosan tárgyalunk az osztrákokkal a menekültügyről, de továbbra is az EU-t kérte, hogy segítsenek megoldani a válságot.

24.hu / Neméyi Márton
24.hu / Neményi Márton

Egyébként tegnap ugyanezt tette Lázár János is. De ő inkább támadva. „Ma sem tudjuk pontosan, mi a német álláspont”, mondta, majd hozzátette, hogy szerinte az EU képtelen a menekültválság kezelésére. Számon kérik rajtunk a szolidaritást, „de velünk senki nem szolidáris.” Például Lázár azt hiányolta, hogy senki nem segített a magyaroknak a Keletinél kialakult helyzet kezelésére.

„Az EU-ra nem tudunk várni, ahogy Németországra sem”

24.hu / Neméyi Márton
24.hu / Neméyi Márton

Mondta Lázár, ezért Papp Károly rendőrfőkapitány és a BM meghallgatása után a közlekedés biztonságának megőrzése érdekében döntéseket hozott.

Kovács Zoltán szerint a menekültek nem nyertek semmit azzal, hogy eljutottak Ausztriába, mert ott ugyanolyan eljáráson kell keresztülmenniük, mint nálunk. Ha az engedetlenségük gyakorlattá válik, akkor az nagy baj lesz, tette azért hozzá.

24.hu / Neméyi Márton
24.hu / Neméyi Márton

A Keleti aluljárója amúgy kezd újra megtelni, többen hallhatták, hogy buszokkal vitték az embereket Ausztriába. Az M1 tudósítója szerint az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra.

Az Ausztriába érkezőket buszokkal, vagy vonatta viszik Bécsbe a Westbanhofra, reggel hatkor indulnak. A rendőrség a pályaudvar mellett várja őket.

Olvasói sztorik