Közélet
Budapest, 2015. szeptember 3.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár az osztrákokhoz buszoztatja a menekülteket

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 09. 04. 21:28

Lázár megint a németeket hibáztatja, amikor a szíreket meghívták hozzájuk. „Ma sem tudjuk pontosan, mi a német álláspont”, mondja, majd hozzáteszi, hogy szerinte az EU képtelen a menekültválság kezelésére. Számon kérik rajtunk a szolidaritást, „de velünk senki nem szolidáris.” Például Lázár azt hiányolja, hogy senki nem segített a magyaroknak a Keletinél kialakult helyzet kezelésére.

„Az EU-ra nem tudunk várni, ahogy Németországra sem”, ezért Papp Károly rendőrfőkapitány és a BM meghallgatása után a közlekedés biztonságának megőrzése érdekében döntéseket hozott.

Papp azt mondja, a bicskei krízis megoldódott, az ott korábban a vonaton tartózkodó menekültek a menekülttáborba vonultak. Lázár szerint jegyzékkel fordultak az osztrákokhoz, hogy megismerjék az álláspontjukat, hogyan várják a feléjük közelítő menekülteket, de az osztrákok eddig nem reagáltak. Lázár folyamatosan az osztrák és a német segítség elmaradását veszi elő. „Érdemi szolidaritást velünk senki nem vállalt”, lépések kellenek a közlekedés-biztonság érdekében.

Az operatív törzs arról döntött, a Keletihez és az M1-eshez autóbuszokat visznek és felajánlják, hogy a menekülteket a hegyeshalmi határhoz, ideiglenes biztonsági pontohoz viszik, „hogy ne bénuljon meg Magyarország közlekdése.” Ebben a volán, a BKK és a Katasztrófavédelem lesz a kormány segítségére.

De ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a menekültek el is hagyhatják az országot, mert nem ismerik az osztrák álláspontot. „Együttműködést szeretnénk az osztrák kormánnyal.” A menekültektől azt kérik, hallgassanak a kormányra, vegyék igénybe a buszokat.

Hogy ez hány buszt jelent, azt nem tudni, de nagyjából 100. És azt sem tudják, hogy a menekültek ottmaradnak-e Hegyeshalomnál. A kormány várja Ausztria válaszát. “Az mégsem lehet, hogy a menekültek megbénítsák Magyarországot.” A rendőrök erőszakot nem fog alkalmazni, szögezi le Lázár. Hogy kapnak-e ellátást a menekültek? Hegyeshalomnál nem, ott a vámosszabadi menekülttábor, menjenek oda, mondja a miniszter.

Fennmarad a schengeni rendszer? – kérdezik Lázártól. Nem szokott fogadni, főleg nem operatív törzsi ülés közben.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem akarnak buszra szállni. Ez a kérdés azért érdekes, mert ugye korábban a Keletinél felszálltak a vonatra, mondván az elviszi őket Nyugatra, aztán csak Bicskéig jutottak. A kormány ezzel eljátszotta a bizalmát a vonulók szemében.

A Kronen Zeitung szerint az osztrák kormány most tanácskozik arról, mihez kezdjenek a feléjük tartó, esetleg buszozó menekültekkel, ugyanis a belügy és a külügy válságtanácskozásra ült össze Lázárék bejelentése után. Azt egyelőre senki nem tudja, mikor érnek a menekültek a határhoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.