Közélet

Kinyúlt Gyurcsánytól a CNN műsorvezetője

A CNN-en is téma a magyarországi menekülthelyzet – a nemzetközi hírcsatorna csütörtök esti műsorában részletet mutatott Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatójáról, ahol határozottan kérte, „ne jöjjenek a menekültek”. A műsorvezető – aki mellesleg igazi nagyágyú, Christiane Amanpour – ezután rátért arra, hogy a kormányfővel szemben az ország volt miniszterelnöke, „Ferenc Gyurcsani” tárt karokkal várja a menekülteket, mégpedig az otthonában.

Élőben kapcsolták Gyurcsány Ferencet, aki elmondta, volt olyan éjszaka is, amikor tizennégyen aludtak nála. Azt mondta, az átlagosnál nagyobb házuk van, így megtehetik. Minden este, amikor kiderül, hány menekült jön, áthívják a barátokat és Gyurcsány elkezd főzni, a csirke a legnépszerűbb. Ha kell, reggelre kimossák és megszárítják a menekültek ruháit, elviszik őket orvoshoz is, ha kell – volt, aki megfázott, de voltak náluk várandós nők is, akiket hónapok óta nem látott orvos.

A menekülteknek fogalmuk sincs róla, hogy egy volt miniszterelnök látja őket vendégül, de Gyurcsány szerint ez nem is fontos, politikusként teszi, amit egy politikusnak kell, a menekültek befogadása meg más lapra tartozik, az magánakció.

A műsorvezető ennek ellenére rátért a téma politikai vetületére is, megjegyezve, hogy Gyurcsány nagyon másképp viselkedik, mint a kormány. Erre a volt miniszterelnök azt mondta, fogalma sincs, mi motiválja a kormányt, mert ezeknek az embereknek nincs sokmindenre szükségük, várják a lehetőségét, hogy továbbutazzanak Németországba, addig pedig ételre, italra van szükségük és hogy árnyékba húzódhassanak, ne a napon főjenek. Ez nem pénz, hanem emberség kérdése – jelentette ki. Úgy vélte, a jelenlegi helyzet amiatt van, mert a szélsőjobbos szavazatokért küzd a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik