Közélet
Budapest, 2015. szeptember 4.
A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók vonulnak Budapest határában az M1-M7-es autópálya kivezető szakaszán - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bián érte az est az M1-es menekültjeit, rendkívüli ülést tart az operatív törzs

Délután fél 1 körül nagy tömeg menekült indult el a Keleti pályaudvartól, hogy gyalog megtegyék a Bécsig vezető utat. A tömeg már az M1-M7 bevezető közelében jár, útközben megbénították a Rákóczi út-Erzsébet híd-Hegyalja út-Budaörsi út útvonalat, bár próbálják egymást figyelmeztetni, hogy ne akadályozzák az autókat. A rendőrség biztosítja a vonulást. Sokan maradtak a Keleti pályaudvarnál, főleg a családosok. Akik elindultak, azok a földről való felrángatás és lelkesítő beszédek hatására tettek így. A Keletinél néhány ultra is megjelent, őket a rendőrök igazoltatták. Bicskén eközben patthelyzet alakult ki a vasútállomáson, miután csütörtökön egy soproni vonatról leszállítottak migránsokat, hogy a városi befogadó állomásra vigyék őket. A menekültek jelenleg éhségsztrájkolnak, a rendőrök nem avatkoznak be.
A Keleti pályaudvartól átvonultak a városon, most már az M1-M7 bevezetőn baktatnak. A rendőrök biztosítják a vonulást, a tömeget egy mankós, féllábú menekült vezeti.

Most jött a hír az MTI-ben, hogy a bevándorlási helyzet miatt péntek este 8 órakor rendkívüli ülést tart a Parlamentben az operatív törzs. Az ülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tart Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az osztrák belügyminisztérium közleményben figyelmeztette a menekültkonvoj résztvevőit.

Arra figyelmeztettek, hogy aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az osztrák tárca hangsúlyozta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető.

A Budapest-Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien – Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák.

Így kezdődött az exodus

A 24.hu tudósítója szerint pénteken délután fél 1 után rengeteg menekült indult el a Keleti pályaudvartól, azt tervezik, hogy gyalog mennek Ausztriáig. A Rákóczi úton indultak el az emberek, az úttesten vonultak, közülük többen igyekeztek egy sávba terelni a tömeget, hogy ne akadályozzák a forgalmat. 13 óra előtt nem sokkal kollégánk azt mondta: a tömeg eleje már a Blaha Lujza térnél volt, a vége még a Baross téren.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Fél 2-kor már az Erzsébet hídon mentek át, a Hegyalja úton folytatták útjukat. A Hír TV tudósítása szerint a rendőrök a Hegyalja utat a Budapesti út felé lezárták az autóforgalom elől. Negyed 3 magasságában már a BAH-csomóponton is átkelt a tömeg vége és a Budaörsi úton vonulnak, a tömeg eleje a Sasadi úti épülő csomópontnál járt, végül az autópályán folytatták útjukat.

Az Egér úti csomópont előtt két helyen is megállították ismeretlenek a forgalmat a Bécs/Balaton felé vezető oldalon. Amikor Budaörsöt is elérték, civilek nagy mennyiségű élelmet, vizet és a tűző nap ellen sapkát osztogattak nekik, azóta a törökbálinti, az M0-s és a biatorbágyi csomópontot is elérték, a kisváros határában esteledett rájuk. Az Index szerint vita alakult ki a holtfáradt nők és gyerekek és a fiatal férfiak között: az egyik fél aludna, a másik továbbmenne. A rendőrség szerint szakaszos lezárásokra kell számítani az autópályán, ami miatt mindkét irányban jelentős a torlódás.

A Rákóczi úton a tömeg elején egy féllábú, mankós férfi haladt. Kollégánknak egy szíriai kurd férfi azt mondta: két napig terveznek gyalogolni, ha hat országon már átjöttek, akkor ez sem jelent gondot. Merkelhez akarnak menni – tette hozzá.

Tudósítónk szerint még a Rákóczi úton megjelent egy rendőrautó, beszéltek a vonuló tömegvezetőjével és azt mondták: továbbengedik őket és biztosítják a vonulást. Közben az Országos Rendőr-főkapitányság szűkszavúan annyit közölt: a rendőrség “észlelte a történteket és megtette a szükséges lépéseket”.

Kollégánk videójából kiderül, hogy az első menekült család már meg is érkezett Budaörsre:

Közben az Indexen azt írják: a rendőrök azt mondták, addig engedik a tömeget, amíg mennek, de ez nem azt jelenti, hogy elmehetnek Ausztriáig, mert regisztrálni kell őket a befogadó állomáson. Vagyis a rendőröknek valószínűleg még fogalmuk sincs arról, mikor avatkozzanak be. A menekültek közben ügyelnek arra, hogy ne akadályozzák a forgalmat, hangosbeszélőn figyelmeztetik egymást, hogy haladjanak egy sávban.

Az M1 tudósítója szerint a Keletinél is sokan maradtak, akik egyelőre nem indultak el, főleg a családosok nem vállalták a hosszú gyalogutat. Közben a Hvg.hu arról ír, a  német nagykövetség a honlapján figyelmezteti a migránsokat, ők is elvárják a dublini rendelet értelmében, hogy regisztráljanak.

Már csütörtökön szóba került a pályaudvarnál, hogy gyalog indulnának el, miután a menekültek elunták a tétlen várakozást, de több vonatot, melyen a menekültek nyugat felé indultak, megállítottak a hatóságok. Pénteken délelőtt körbejárták a Keletinél lévő aluljárót, a földön fekvőket felrángatták, hogy tartsanak velük. A Baross téren hangosbeszélőn lelkesítő szövegek hangzottak el, elhangzott, hogy azt tervezik: két nap alatt eljutnak Bécsbe. Egy férfi angolul arra kérte a sajtó munkatársait, hogy kísérjék el őket az útjukon, egy nő pedig magyarul kérte az Európai Unió segítségét.

24.hu

Munkatársunk szerint néhány “ria-riázó” focidrukker is megjelent, akiket igazoltattak a rendőrök.

24.hu

A Migration Aid Baba néven közismert önkéntese, aki a Keleti pályaudvarnál lévő tranzitzónát koordinálja, azt mondta tudósítónknak: lát esélyt arra, hogy a menekültek valóban eljussanak Ausztriáig. A Migration Aid önkéntesei is elkísérik őket, Baba szerint a rendőrség nem fogja megállítani őket, ha látják, hogy velük van a média.

Egy nő az Index tudósítása szerint azt mondta még a Baross téren a hangosbeszélőbe, hogy „embertelenek a körülmények, undorító ez a hely, itt kell hagyni”. Voltak, akik viszont attól féltek, hogy útközben lekapcsolnák őket és menekülttáborba kerülnek, ami rosszabb a Keletinél is. A felszólalók azt kérték a vonulóktól, hogy ne zavarják majd a forgalmat, négyes sorokban fognak vonulni.

Budapesten ezrek töltötték az éjszakát, azután, hogy két vonatról is leszállították a menekülteket, már nem mernek felszállni az induló szerelvényekre. Az Index azt írta, a 8.10-es soproni vonat menekültek nélkül futott ki a Keletiből. A Szombathely-Győr vonat mellett készenléti rendőrök is megjelentek, akik azt a feladatot kapták, hogy ne hagyják felszállni az embereket, de nem is próbálkoztak. A HVG.hu tudósítója szerint pénteken reggel voltak, akik azt tervezték: visszaváltják vonatjegyüket, biciklit vesznek a pénzből és azzal próbálnak eljutni Ausztriába. Egy afgán férfi Sopront mutogatta a telefonján, azt mondta, egyedül akar odagyalogolni, de erről megpróbálták lebeszélni az önkéntesek.

Patthelyzet Bicskén

Eközben Bicskén továbbra is patthelyzet van, még csütörtökön állítottak meg a rendőrök egy vonatot, melyen menekültek indultak a Keletiből nyugatnak. A rendőrök menekülttáborba vinnék őket, de ők nem hajlandóak erre, mindenképp tovább akarnak menni. Éhségsztrájkba kezdtek, a rendőrök elhúzódó várakozásra számítanak, erőszakot nem akarnak alkalmazni.

Végül kb. 300-an kitörtek a rendőri gyűrűből, ők estére Tatabányát is elérték. A síneken vonultak, emiatt a vasúti közlekedést is blokkolni kellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.