Közélet

Milliók ütik a Hagyó-per miatt kirúgott ügyész markát

Ugyesz-ugyeszi-talar(210x140).jpg (Array)
Ugyesz-ugyeszi-talar(210x140).jpg (Array)

Lefokozták, áthelyezték, fegyelmi eljárások indultak ellene, ő pedig válaszul a munkaügyi bírósághoz fordult.

Akár több millió forintos kártérítést is kaphat az ügyészségtől az az egykori ügyész, aki több, a vádhatóság számára kudarcokat hozó elszámoltatási ügy előkészítésében és képviseletében vett részt. Több fegyelmi indult ellene, majd szakmai hibákra hivatkozva kirúgták, ám ez jogsértő volt – írja az origo.hu.

Kutron Katalin a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egyik vezető ügyésze volt. Szerepet vállalt többek között a tanácsadói szerződések miatt indult Hunvald-Weinek perben, az egy ingatlan értékesítéséről szóló Molnár-Lakos perben, de legismertebb esete a BKV-ügyként is emlegetett Hagyó-per.

A Hunvald-per vádhatóság számára kudarccal végződött, februárban ugyanis jogerősen is felmentette a bíróság a hűtlen kezelés vádja alól az egykori szocialista polgármestert és Weineket. Ugyancsak Kutron Katalin képviselte a vádat a főváros XI. kerülete volt vezetőinek perében, őket hivatali visszaéléssel vádoltak egy vitatott ingatlanértékesítés miatt indult perben. Tavaly májusban végül a Kúria jogerősen felmentette a Kúria a volt újbudai szocialista polgármestert, illetve helyettesét. Kezdetben ő volt a Hagyó-per ügyésze is.  Itt egyre gyengül a vád, a tárgyalásokon pedig az ügyészség folyamatosan korrigálni kénytelen a vádiratban foglaltakat. Azóta egyébként az ügyészség arra jutott, hogy Hagyó elleni fő vádpont, a nokiásdobozos kenőpénz története nem áll meg.

A lap szerint a Kecskeméti Törvényszéken zajló BKV-per lehetett Kutron Katalin veszte. A lap kérdésére a Legfőbb Ügyészség (LÜ) azt állította, észlelték, hogy a BKV-ügyben a nyomozást korábban irányító vezető beosztású ügyész sorozatos mulasztásokat követett el. Ezért az ügyészség 2013 januárjában fegyelmi eljárást indított, végül vezetői tisztségéből felmentették Kutront.

Az ügyész a fegyelmi határozatot munkaügyi bíróságon támadta meg, ám keresetét 2014 áprilisában jogerősen elutasították. Polt Péter legfőbb ügyész elrendelte Kutron lefokozással felérő áthelyezését. Csoportvezetőből beosztott ügyész lett, és a KNYF-től a Fővárosi Főügyészséghez került át. Ám ezzel nem volt vége. Az Origo kérdésére az ügyészség közölte, hogy “a BKV-ügyben ugyanezen, a nyomozást korábban irányító ügyészt érintően időközben további mulasztásokat tártak fel”, emiatt őt 2013 júliusában egy újabb fegyelmi eljárásban hivatalvesztéssel sújtották.

Kutron Katalin ezt a fegyelmi határozatot is megtámadta, a munkaügyi bíróság pedig a 2014 novemberében, első fokú ítéletében megállapította, hogy az ügyészség jogellenesen szüntette meg az ügyész szolgálati viszonyát. Ezért egyes elmaradt juttatásai mellett a bíróság még 12 havi illetményének megfelelő átalány-kártérítés megfizetésére kötelezte az ügyészséget. A döntést másodfokon helybenhagyták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik