Közélet

Vádat emeltek a Népszabadság volt főszerkesztője ellen

Murányi Marcell (Array)
Murányi Marcell (Array)

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette - ezért állítják bíróság elé hamarosan.

Vádat emelt az ügyészség a Népszabadság volt főszerkesztője ellen a baleset kapcsán, amelyet idén máricusban okozott Budapesten. Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt állítják bíróság elé – derült ki a Fővárosi Főügyészség csütörtöki tájékoztatásából. 

A vádirat szerint Murányi Marcell a tragédia idején – március 30-án, este 8 óra körül – Budapest VII. kerületében, a Rottenbiller utcában a Király utca felé autózott a külső sávban, előtte egy teherautó és egy trolibusz haladt, a két jármű előtt pedig egy kivilágított kerékpárral a baleset áldozata. Az ügyészség azt írja, a főszerkesztő előzni akart, ezért áttért a belső forgalmi sávba. Miután a teherautót és a trolibuszt is lehagyta, lassítás nélkül, élesen jobbra kanyarodott, ahol az autója jobb oldalával elsodorta a továbbra is külső sávban kerekező biciklist. 

A torlibusz vezetője – látva a főszerkesztő balesetveszélyes közlekedését – másodperceken át dudált. Az ügyészség szerint az ütközés is “jól hallható hanghatással járt”,, az autós észlelte is azt, ennek ellenére elhajtott. Később visszatért és jelentkezett a rendőröknél. A kerékpáros csaknem egy hónappal később, április 26-án meghalt a kórházban.  

Ha bűnösnek találják halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.  

Murányi korábban azt nyilatkozta, nem vette észre, hogy elsodort valakit, csak egy furcsa hangot hallott. Ám amint otthon látta az autó sérülését, visszament a helyszínre.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik