Közélet

Kormánytisztviselőket fogtak el Csongrádban

szerzodes(210x140).jpg (Array)
szerzodes(210x140).jpg (Array)

Minőségellenőrzési vizsgálatok, az adminisztratív teendők, mintavételek - ezeket "felejtették el" elvégezni pénzért cserébe.

Vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúja miatt hat kormánytisztviselőt vettek őrizetbe a Csongrád megyei rendőrök. A Nemzeti Védelmi Szolgálat fülelte le őket, az egyenruhások pedig kedden csaptak le rájuk.

A jelenlegi adatok szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal – Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Röszkei Határkirendeltségén dolgozó – kormánytisztviselője szállítmányonként 5-10 eurót kért, illetve fogadott el az ügyfelektől májusban és júniusban az ügyfelektől. A feladataik közé tartozott ugyanis, hogy Magyarországra – és így az Európai Unió területére belépő – szállítmányok esetében az érvényben lévő hazai, valamint uniós jogszabályok és normák szerint a szükséges növény-egészségügyi és zöldség-gyümölcs minőségellenőrzési vizsgálatok elvégzése, az adminisztratív teendők ellátása, mintavételek, illetve a kapcsolódó számítógépes adatrögzítések elvégzése. A gyanú szerint azonban ezektől 152 esetben pénzért cserébe eltekintettek.

Kihallgatásuk után mindannyian őrizetbe kerültek, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat is – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik