Közélet

A hírhedt, “lánctartozásos” ágazat már túljutott a holtponton

Tavaly év eleje óta negyedévről negyedévre nő a megszűnő cégek száma az építőiparban. Idén a második negyedévben ismét rekordot döntöttek: 3 hónap alatt 1771 céget törölt a cégbíróság, ami 11 százalékkal több, mint az első negyedéves adat, és harmadával több az egy évvel korábbinál.

„Az okok szerteágazók, a megrendelés-állomány csökken, de vannak kedvező jelek is a cégstatisztikában. Hozzá kell tenni, hogy a tavalyi, biztató fellendülés után idén visszaesni látszik az új megrendelések állománya. Az uniós forrásból támogatott nagyberuházások pedig nem hoztak fellendülést a kisebb cégeknél, ehhez inkább az ingatlanpiacnak kellene felvirágoznia” – foglalta össze az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Rákapcsolt a lakáspiac

Tóth Tamás szerint a lakáspiac a fővárosban ugyan nagyobb sebességre kapcsolt, és a családi támogatásoknak köszönhetően a kisebb lakások felől ismét kaphat egy erőteljesebb stimulust, de ez összességében kevés ahhoz, hogy a kisebb vállalkozások kilábaljanak az évek óta tartó pangásból.

Jó hír ugyanakkor, hogy a megszűnő cégek kiesését érdemben nem fogja megérezni sem a költségvetés, sem az ágazat, mert a többségük tevékenysége a leadott mérlegek szerint minimális volt. Még mindig sok, de egyre kisebb közöttük azok aránya, amelyek adótartozást vagy adósságot hátrahagyva felszámolás után szűnnek meg.

Tisztul az ágazat

A felszámolással megszűnő építőipari társaságok száma a második negyedévben 774 volt, ez „csak” 44 százaléka az összes törlésnek, holott ez a mutató két évvel korábban még 77 százalék volt. A most megszűnő cégeket leginkább a hatóság vezeti ki a piacról kényszertörléssel, amiért nem fellelhetőek, vagy nem tesznek eleget elemi adminisztratív kötelezettségeiknek sem.

Ugyancsak az ágazat tisztulását mutatja az a tény, hogy a felszámolások száma is folyamatosan csökken a tavalyi év eleje óta. 2014 első negyedében 719 társasággal szemben indult felszámolás, a mögöttünk álló utolsó negyedévben viszont csak 318 jutott erre a sorsra, a csökkenés tehát 5 negyedév alatt 55 százalékos, és a trendvonal is ereszkedő maradt.

„Ezek a számok olyan mértékben maradnak el a válság során tapasztalt, nem ritkán 900 felszámolást is meghaladó negyedéves mutatóktól, hogy immár nyugodtan lehet áttörésről beszélni. Az egykor legendásan rosszhírű, lánctartozásokkal átszőtt ágazat egészen biztosan túljutott a legsötétebb napokon” – kommentálta az eredményt az Opten igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik