Közélet

Őszre bekameráznak minden Combinót

A nagykörúti villamosokon tapasztalható közbiztonsági problémákról közöltünk sok vitát kiváltó levelet június közepén. Egy késelés és egy lökdösődés apropóján kérte a Combinók bekamerázását, valamint a rendőrök és közteresek fokozottabb jelenlétét olvasónk, Norbert. 

A napokban megérkezett a BKK válasza, benne a BKV tájékoztatásával. Mint írják, hamarosan elkészül az első átalakított, FUTÁR-ral és ingyenes wifivel felszerelt és bekamerázott Combino villamos, majd a tesztek után következhet a többi jármű átalakítása. Ugyanakkor a BKK arra is felhívta a figyelmet, hogy a közrend fenntartása elsősorban nem a BKK, hanem a rendőrség feladata. 

Íme a központ teljes levele:

Hivatkozva Társaságunkhoz 2015. június 14-én érkezett levelére, tájékoztatjuk, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartása alapvetően a rendőrség feladata. Ebben a tevékenységben részt vesznek az egyes önkormányzatok igazgatásrendészeti szervei, valamint az egyes gazdálkodó szervezetek – közöttük a BKK Zrt. – a vállalkozások által foglalkoztatott személy- és vagyonőrök is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nincs rálátásunk és ráhatásunk a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tevékenységére, Társaságunk azonban a lehetőségeihez mérten, az erre a célra rendelkezésre álló költségkeretből biztosítható maximális vagyonőri létszámmal vállal részt a tömegközlekedési járműveken a személy- és vagyonvédelmi feladatokból – ezzel is javítva az utasok biztonságérzetét.

Az éjszakai járatokra a metróállomásokról átvezényelt biztonsági őrök teljesítenek szolgálatot a metró üzemzárását követően. Társaságunk jelenlegi gazdasági helyzetében nincs lehetőség a vagyonőri létszám növelésére, ezáltal a járművek – személy- és vagyonvédelmi célzatú – ellenőrzési lefeledettségének fokozására.

A BKV Zrt. tájékoztatása szerint cégüknek nagy anyagi és erkölcsi kárt okoznak az utazási feltételeket be nem tartók. Sajnos nincs hatékony eszköz munkavállalóik kezében az ilyen helyzetek kezelésére. Szolgáltatónknak nincs eszköze arra, hogy kiszűrje a nem kívánatos személyek felszállását, utazását a járműveken. A járművezetőknek sajnos nincs lehetőségük arra, hogy a jármű vezetése mellett állandóan és folyamatosan figyelemmel kísérjék a felszállni szándékozók öltözékét, megjelenését, különösen az állandóan nagy forgalmú körúti járatokon.

A BKV Zrt. minden szolgáltatása tekintetében kiemelten törekszik a teljes személy- és vagyonbiztonságra. Az utasok biztonságérzetét és kulturált utazását járműveinken Társaságunk jegyellenőrei biztosítják. Amennyiben érdemleges információval rendelkezik az utazásai során észlelt bűncselekmények elkövetésével kapcsolatban, állampolgári joga alapján bejelentéssel, vagy feljelentéssel élhet a rendőrhatóság felé.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az első prototípus Combino átalakítása a végéhez közeledik, így az ilyenkor szokásos tesztelési, próbafutási és vizsgáztatási eljárásokat követően várhatóan néhány hét múlva jelenhet meg az utasforgalomban. Az átalakítás során a járműveket a fedélzeti videó-megfigyelő rendszer mellett ingyenes wifi rendszerrel, valamint a FUTÁR fedélzeti részegységeivel is ellátjuk.

A prototípus sikeres vizsgáját követően beszállítónk heti két villamos átalakításával számol, így várhatóan őszre készülhet el mind a 40 villamos FUTÁR rendszere. (Ha heti két villamossal számolunk, akkor a 40 Combinót 20 hét, azaz 5 hónap alatt kameráznak be, az én számításaim szerint az átalakítás tehát december végéig fejeződik be, ami azért már bőven inkább tél – a szerk.)

A projektben bekövetkezett késedelmek miatti jogos szankciókat természetesen maximális mértékben érvényesíti Társaságunk. A projekttel kapcsolatban természetesen minden fontos mérföldkő elérése kapcsán a sajtón keresztül is tájékoztatjuk az utazóközönséget. Kérjük a fentiek szíves elfogadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik