Közélet

Kiállnak barátai a szegedi lányt megverő börtönőr mellett

szegedi börtönőr (Array)
szegedi börtönőr (Array)

Béketűrő, türelmes, becsületes, előítélet-mentes, nagyszerű ember - ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették ismerősei a férfit.

A rasszista támadással gyanúsított szegedi exbörtönőr, S. Vilmos barátai, sporttársai, tanítványai levelet juttattak el a delmagyar.hu szerkesztőségéhez, hogy tudassák: kiállnak a kick-box edző mellett.  “A médiában megjelent hírek szerint rasszista indíttatásból egy fiatal lányt bántalmaztak Szegeden. Ez jogosan háborít fel minden jóérzésű embert. Mélységesen megdöbbentünk azonban, amikor kiderült, hogy egy általunk jól ismert barátunk, sporttársunk a gyanúsított, aki őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. A teljes igazságot egyelőre nagyon kevesen ismerik, mégis sokan vannak azok, akik egy egyoldalú vallomáson alapuló történet hallatán ítélkeznek és súlyos bűncselekmény elkövetőjeként bélyegeznek meg valakit. A vizsgálatokat azonban még nem folytatták le, jogerős ítélet még nem született. Mi sem tudjuk, mi történt. Mi Vilit ismerjük. Olyannak ismerjük, aki nem rasszista és nem ver véresre ártatlan nőket. Vili segítőkész, sportszerű és az jellemző rá, hogy megvédi a gyengébbeket, nem pedig az, hogy rájuk támad. Mindannyian azt reméljük, minél előbb kiderül a teljes igazság. Addig is megilleti őt, ahogy mindenki mást, az ártatlanság vélelme” – írják. 

Csaknem negyvenen mondták el véleményüket az egykori bv-sről, akit a fentieken túl béketűrő, türelmes, becsületes, előítélet-mentes, nagyszerű emberként emlegetnek. Sokan 10-20, de van aki több mint 30 éve ismeri már őt. 

Ahogy arról beszámoltunk, a férfit csütörtökön helyezték előzetes letartóztatásba. A bíróság indoklása szerint azért volt szükség a kényszerintézkedés elrendelésére, mert a férfi többekkel együtt követte el a bűncsekeményt, és ha elengedik, összebeszélgetett volna a cinkosaival, magyarán akadályozhatná a nyomozást. Ráadásul volt már büntetve garázdaság miatt. A Szegedi Járásbíróság akkor egy évre próbára bocsátotta, amely a múlt év végén járt le. Emiatt a bíróság attól tart, fennáll a bűnismétlés veszélye is.

Az ügyészség egy nappal korábban erősítette meg, hogy egy volt börtönőrt gyanúsítanak a rasszista indíttatású szegedi bűncselekménnyel. Az is kiderült, a férfi a Szegedi Fegyház és Börtönben, vagyis a Csillagban dolgozott. Súlyos testi sértés és csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak – ezzel gyanúsítják. A bűncselekmény idején  még a büntetés-végrehajtási intézet munkatársa volt, de időközben szolgálati jogviszonya  – az esettel összefüggésben – megszűnt. Szanka Ferenc, csoportvezető ügyész akkor beszélt az ominózus estéről is, eszerint a három fiatal hazafelé tartott, amikor egy legalább három főből álló társaság megszólította őket, beléjük kötöttek. A lány barátját bevándorlónak nézték, felszólították, hogy hagyja el az országot. Erre a fiú azt válaszolta, „jobban beszélek magyarul, mint ti”. Megerősítette: az eddigi adatok azt támasztják alá, hogy rasszista támadásról van szó.

A támadó társait még keresik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik