Közélet

Féltik a vállalkozásukat a cégvezetők

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2015. 07. 08. 11:29

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített kkv-konjunktúra index az elmúlt negyedéves növekedés után enyhén (1,3 ponttal) csökkent, és továbbra is alatta van a 2014-es országgyűlési választások előtt mért értéknek.

A magyar cégvezetők gazdasági fejlődés iránti bizalma nem változott az előző negyedévhez képest, de a saját vállalkozásuk jövőképébe vetett bizalmuk mérséklődött.

Az előző felmérés szerint jelentősen nőtt a magyar kkv-szektorba vetett üzleti bizalom. A most végzett kutatás azonban ismét csökkenést mutat. Voltak ugyan jelek arra, hogy elindul egy kedvező folyamat, de ez a jelek szerint egyelőre nem folytatódott.

A változás fő oka, hogy a vezetők saját vállalkozásuk fejlődésében most kevésbé hisznek, Márciusban még 58 százalékuk mondta, hogy társaságuk általános gazdasági helyzete javulni fog az elkövetkező félév során, most ez az érték csupán 49 százalék volt.

Romlott a likviditás

A márciusi adatok szerint a megkérdezettek még csak 9%-a mondta azt, hogy várakozásai szerint romlik a cégük likviditási helyzete a következő félévben, míg a 34%-uk javulásra számított. A mostani felmérésben viszont már 15 százalékuk romlásra és csak 25 százalékuk számít javulásra.

A gazdasági növekedést még nem érzik

A KSH által közölt GDP-adatok szerint a magyar gazdaság folyamatosan növekszik. Ugyanakkor ez nem általános javulást jelent, hanem csak a gazdaság egyes szektoraiban kedvezőbb a kép. A cégvezetők 70%-a mondja azt, hogy vállalkozása területén nem, vagy egyáltalán nem érzi, hogy növekedne a gazdaság, és csupán 9 százalékuk nyilatkozta azt, hogy teljes mértékben egyetért ezzel a megállapítással.

A társaságok 65 százaléka nem lát arra esélyt, hogy bővítse az elkövetkező félévben tevékenységét. Ez pedig szintén alacsonyabb arány, mint az elmúlt hónapokban mért adatok.

Mindenképpen jelentős változás, hogy a cégvezetők 44 százaléka tart attól a következő féléves időszakban, hogy váratlan nehézség ingathatja meg a társaságuk helyzetét. Ez a korábbi 32 százalékos aránynál érezhetően kedvezőtlenebb.

A felmérés reprezentatív módon 500 cégvezető válaszai alapján készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.