Közélet

Még mindig köhög az autópiac

Több mint 12 ezer gépjármű-kereskedő működik idehaza, amiből éves szintén nagyjából 500 ellen indul felszámolási eljárás. Ez éves szinten nagyjából 4 százalékos bedőlési arányt jelent, ami magasabb, mint az országos 2,75%-os fizetésképtelenségi arány, azonban korábban sokkal rosszabb volt a helyzet – áll a Bisnode cégminősítő jelentésében.

A válságot nagyon megérezték

Az autókereskedelem a gazdasági válság által leginkább érintett iparágak közé tartozik, és a szektor bedőlési aránya évek óta jóval a magyar átlag felett van.

Mérsékelt javulás ugyanakkor már valamelyest látszik, mivel a hazai átlaghoz képest a fizetésképtelenségi eljárások esetében évről évre egyre jobban áll a gépjármű-kereskedelem. De azt is hozzá kell tenni, hogy a bedőlési indexe így is 1,11 százalékponttal meghaladja az országos Bisnode bedőlési indexet (a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított arányát).

Hiába azonban a mérsékelt javulás, a piacon az új autók eladási adatai nem kecsegtetnek a szektor gyors beindulásával. A májusi összesítések szerint az egy évvel korábbiakhoz képest visszaesett az új gépjármű-kereskedelem egésze.

A Jato Dynamics adatai szerint májusban összesen 5883 darab új személygépkocsit, valamint 1217 darab kishaszon-gépjárművet helyeztek forgalomba. Az autók esetében az egy évvel korábbihoz képest mindössze 2 százalékos növekedés, a kishaszon-gépjárművek esetében pedig 11 százalékos visszaesés következett be.

A forgalomba helyezett új gépkocsik többsége céges (75 százalék), míg a magán eladások csak az értékesítések negyedét teszik ki.

A használtautó-piac javuló tendenciát mutat

Évente nagyjából félmillió autó cserél gazdát Magyarországon. Ez a szám ráadásul még növekszik is, mivel az okmányirodák adatai szerint a használt autók vásárlásának trendje pozitív. A válság éveiben jellemzően 420 ezer autót adtak el, 2014-ben már csaknem 492 ezer jármű cserélt gazdát, az első negyedéves adatok alapján pedig az idén több mint 530 ezer átírás várható.

Összességében elmondható, hogy a gépjármű-kereskedelmi szektor helyzete valamelyest javult az elmúlt években, azonban a szállítók még mindig bizalmatlanul állnak az iparág szereplőihez. Kedvező tendencia ugyanakkor, hogy egyre kevesebb cég választja a megszűnést, és szerencsére a felszámolások száma is csökkent, azaz a szektor stabilizálódni látszik, ami a növekvő használtautó keresletnek is köszönhető – összegzi a Bisnode.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik