Közélet

Óvatos optimizmusra hajlanak a cégek

Az UniCredit Bank saját ügyfelei körében végzett, 820 kisvállalkozásra kiterjedő kutatása szerint a cégek többsége elégedett tavalyi eredményeivel, és a jövőbeli várakozásaik is optimisták. A nem reprezentatív felmérés szerint a jelenlegi cégvezetők több mint 80 százalékának saját üzleti tapasztalatai a legfontosabbak döntései meghozatalakor. Nem meglepő, hogy ez az attitűd a több mint 20 éve működő vállalkozásokat jellemzi leginkább.

Piackutatási eredményekre a megkérdezettek valamivel több mint harmada támaszkodik: főképp a fiatal vállalkozások vezetői és a női vezetők végeztetnek piackutatást, mielőtt belevágnak egy új üzletbe.

A több szempontra támaszkodó tudatosabb döntéshozatali stílus különösen jellemző az informatikai és a kommunikáció területén tevékenykedő, valamint a nagyobb (400-700 millió forintos) árbevételű vállalkozásokra.

Kedvezőbb kilátások

A vezetők több mint háromnegyede kedvezően nyilatkozott saját cége elmúlt évi eredményeiről, negyedük pedig egyenesen nagyon jónak értékelte azt. Közel kétharmaduk abban is bízik, hogy az elkövetkező évben még tovább erősödhet vállalkozásuk. A válaszadók nemcsak saját vállalkozásukkal, hanem ágazatuk helyzetével kapcsolatban is bizakodóak: leginkább az informatika és a feldolgozóipar területén tevékenykedők látják dinamikusan fejlődőnek ágazatukat.

A pozitív várakozásokból kiindulva nem meglepő, hogy a cégek közel kétharmadánál (főképp a tavaly jó évet záró feldolgozóipari ágazatban) terveznek beruházást az elkövetkező 1-2 évben.

Fejlesztések, uniós pályázatok

A beruházási célok között még mindig sláger a tárgyi eszközök, berendezések vásárlása, cseréje és az ingatlan-beruházás, ám eközben a kkv-k a beruházási célok és az uniós pályázati lehetőségek összehangolásában is egyre tudatosabbak. Az idei uniós pályázatok kiemelt területei: a foglalkoztatás bővítése, az energetikai fejlesztés és az innováció.

Forráskeresés

A válaszadó cégek tőkeellátottsága kifejezetten jónak mondható, a beruházni szándékozók valamivel több mint 80 százaléka saját forrással is rendelkezik tervei megvalósításához. Ezen túl csaknem fele-fele arányban támaszkodnának banki hitelre és pályázati forrásokra. A megkérdezett kkv-k nyitottak az uniós források igénybevételére, hiszen csaknem 60 százalékuk tervezi, hogy lehetőség szerint indul uniós pályázatokon, ám jelentős részük ezt is célirányosan teszi.

A tudatosságot jelzi az is, hogy többségük csak akkor pályázna, ha a kiírt tender feltételei elfogadhatóak számukra. A pályázni szándékozók több mint kétharmada úgy véli, hogy a sikeres pályázathoz érdemes külső segítséget igénybe venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!