Közélet

Átveréshullám tartja rettegésben a szülőket

Gondolkodás nélkül osztják meg a furcsa eltűnésekről szóló Facebook-bejegyzéseket.

„Hatalmas internetes átveréshullám” – ezt mondta Kengyel polgármestere a Szoljon.hu-nak. A településen is keringett az a hír, hogy „sötét színű furgonba” próbáltak tuszkolni fiatal lányokat – a hasonló, emberrablásokról, szervkereskedelemről szóló álhírek újra és újra felbukkannak.

A településvezető, Nagy Szilárd arról számolt be, hogy hozzá is számos jelzés érkezett a „titokzatos sötét furgonokról”, amiket senki nem látott, csak a facebookozók osztják meg egymás közt. A helyzet odáig fajult, hogy el kellett hívni a településre a rendőrkapitányság vezetőit: tartsanak tájékoztató előadást a szülőknek az álhírek kapcsán.

A portál megszólaltatta a szelevényi polgármestert is: ott is terjed a „titokzatos fekete furgon” híre, a facebookozók hergelik egymást vele.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kapitányság ugyanakkor jelezte: idén még nem is indult a területükön gyerekrablás miatt nyomozás. A hírek ugyanakkor nemcsak a megyében terjednek. Rosszindulatú, valóságalapot nélkülöző híresztelésről van szó, ami legfeljebb zavarkeltésre alkalmas – közölte a rendőrség.

A műfajban a legnagyobb agyatlanság az volt, amikor kitalálták egy mobilos játékról, hogy az abban szereplő cica szemén keresztül emberrablók leskelődnek. Még fotót is terjesztettek, amelyen a cica szemében az állítólagos emberrablók látszanak. A történeteket a netezők továbbköltik, mint a népmesét, már azt is tudni vélik, hogy a játékosokat belső szerveik nélkül találták meg. 

Persze jó, ha éberek a szülők és éberségre intik a gyerekeket, de a fekete furgonnál és a mobilalkalmazásoknál jóval aggasztóbb, ami néhány napja egy tévériportból derült ki: Budapesten is megismételtek egy kísérletet, amiből az derült ki, hogy sok kisgyereket gondolkodás nélkül el tudnak csalni vadidegenek egy aranyos kiskutyával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik