Közélet

Bíróság előtt a csepeli halálbrigád

A vád szerint öt embert öltek meg az eperföld brutális rablógyilkosai, köztük egy négyfős családot. Az ötödik holttest a mai napig nem került elő.

Előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette – ezért állítják bíróság elé azt a szerb férfi vezette négyfős bandát, melynek tagjai öt embert öltek meg hidegvérrel. Ha bűnösnek találják őket, életük végéig börtönben maradhatnak, ketten legalábbis. A harmad- és a negyedrendű vádlott esetében nem indítványozták az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását.

Betemették, de megszökött

Az ügyben tavaly novemberben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Maga a nyomozás 2011-ben indult, miután a gyilkos banda egyik áldozatának – akit augusztusban támadtak meg  – sikerült kiszabadulnia. Az erdélyi fiatalembert kifosztották, bántalmazták, megkötözték, majd nyakig a földbe temették. Miután kiásta magát, értesítette a rendőrséget, így derült fény a rémtetteikre.

Négy holttest az eperföldön

A nyomozók akkor négy elásott holttestet találtak az eperföldön, a családdal 2011 januárjában végeztek. A hajléktalanokból álló rablóbandát egy szerb férfi, a 39 éves B. Dragan vezette. A csapat egy ötödik emberrel, egy diósdi férfival is végzett 2010-ben, ám az ő maradványai a mai napig nem kerültek elő.

Néhány ezer forintért öltek

A kíméletlen szerb bandavezér tíz éve élt hazánkban, a második öt évet töltötte a fővárosban, 2007-től Csepel északi részén, az eperföldön lakott. Itt ismerkedett meg társaival és a későbbi áldozatokkal is, sajátos szubkultúrában éltek együtt a kietlen területen. Részben alkalmi munkákból, részben kisebb bűncselekmények elkövetéséből tartották el magukat. Kevés pénzük volt, de mégis rendszeresen marakodtak. A korábbi hírek szerint az áldozatoknak néhány ezer, esetenkén pár tízezer forintért kellett meghalniuk, ám az ügyészség szerint mégsem ezért öltek a csepeli rémek.

A Fővárosi Főügyészség korábbi tájékoztatásából kiderült, a tettesek jellemzően korábbi sérelmek, illetve az ebből adódó erős ellenszenv miatt gyilkoltak.

Az ügyet első fokon a Fővárosi Törvényszék tárgyalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik