Közélet

Tyúktojás méretű jég pusztított Szárazdon

Kidolt-oszlop-Csongradban(960x640).jpg (Array)
Kidolt-oszlop-Csongradban(960x640).jpg (Array)

A tolna megyei településen a 130 lakóház több mint kétharmada sérült meg, a jég több baromfit agyoncsapott, és a falu közepén fészkelő gólya is elpusztult.

A vihar elsősorban az épületek tetejét rongálta meg és ablakokat tört ki. A községben 130 lakóház van, ezek 70 százaléka károsodott. Ingatlanonként egy-másfél millió forint a kár. A károk felszámolása és felmérése jelenleg is zajlik – mondta el Orbán Attila, Szárazd független polgármestere csütörtökön az MTI-nek.

Az önkormányzat intézményei – a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az óvoda, az orvosi rendelő – is károsodott a jégeső miatt. A településen tyúktojás nagyságú jég esett, több baromfi elpusztult, mint ahogy a falu közepén fészkelő gólya is, a vihar továbbá elpusztította a növényeket a kertekben.

Szél és kidőlt fa okozott kért Kajdacson

Kajdacson még nem tudni, hogy hány ház érintett, de kettőben biztosan komolyabb károk keletkeztek, az egyiknek egy szoba kivételével valamennyi helyiségét lezárta szerdán a katasztrófavédelem. Boda János (független) polgármester azt mondta az MTI-nek, hogy az egyik házban a viharos szél, a másikban egy kidőlt fa okozott károkat.

 
Kidőlt oszlop Csongrádban (Fotó: MTI / Donka Ferenc) 

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegzése szerint a viharkárok tizenhét helységet érintettek a megyében: Mágocs, Szekszárd, Gyönk, Regöly, Paks, Kakasd, Kölesd, Egyházaskozár, Tengelic, Belecska, Kajdacs, Dombóvár, Dunaszentgyörgy, Szárazd, Tolna, Izmény és Törökkoppány településről érkeztek bejelentések.

Áramkimaradás is volt

Tizennégy esetben fakidőlés miatt, négy esetben lakóépületben, egy esetben közintézményben keletkezett kár miatt avatkoztak be, egyszer pedig egy lelógó tárgyat kellett eltávolítani. A 6-os főút tolnai szakaszán kidőlt fa akadályozta a forgalmat a 118-as kilométernél, és hasonló volt a helyzet Izmény Fő utcájában is.

Szerda este nyolc órától a megye nyolc településén változó időtartamú áramkimaradás volt, amelyet a középfeszültségű hálózat üzemzavara okozott. Paks, az ahhoz tartozó Csámpa és Dunaszentgyörgy kivételével a szolgáltatás késő estére helyreállt.

Ezeken a településeken három tartóoszlop tört ki, a helyreállításig a szolgáltató aggregátorról látja el a lakossági fogyasztókat, így a megyében senki nem maradt áram nélkül.

Bács-Kiskunban még több helyen nincs áram

Több helyen még mindig áramkimaradások vannak Bács-Kiskun megyében a szerdai esti vihar következtében, az áramszolgáltató cég megerősített csapattal dolgozik a károk elhárításán.

Az EDF DÉMÁSZ csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a vihar a társaság Bács-Kiskun megyei szolgáltatási területén több mint négyezer háztartásban okozott áramkimaradást. A megye tíz településén volt részleges áramkimaradás, jelenleg sincs minden fogyasztónál áram. Az érintett települések: Bócsa, Harkakötöny, Kecel, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Pirtó, Tázlár, Jászszentlászló, Móricgát és Szank.

A cég szakemberei a katasztrófavédelemmel összefogva azonnal megkezdték a hibák kijavítását, ennek eredményeképpen szerda reggelre az érintett háztartások jelentős részét visszakapcsolták az áramszolgáltatásba.

A leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes. Arra kérték a lakosságot, hogy ha ilyet látnak, azt haladéktalanul jelentsék be a társaság telefonos ügyfélszolgálatán.

Szerda este intenzív vihar vonult át Csongrád és Bács-Kiskun megye egyes településein, ez a villamosenergia-hálózat több pontján okozott komoly károkat. A vihar fákat döntött ki, a fák oszlopokat törtek ki, vezetékeket szakítottak el mind a nagyfeszültségű, mind pedig a középfeszültségű hálózaton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik