Közélet

Milliókért szivárogtatott ki adatokat a NAV-tól

pénzügyőrök (Array)
pénzügyőrök (Array)

Egy volt pénzügyőr ellen emeltek vádat, aki a nyomozásokról adott ki titkos adatokat – közölte a főügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn nyújtott be vádiratot a volt pénzügyőr hadnaggyal és két civillel szemben a Fővárosi Törvényszékre. Eszerint előnyért hivatali kötelességét megszegve és üzletszerűen követte el a hivatali vesztegetés bűntettét és más bűncselekményeket – derül ki a főügyészség vezetőejének közleményéből.

Keresztes Imre szerint a pénzügyőr hadnagy, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának állományába tartozott, milliós nagyságrendű vagyoni előnyért minősített adatokat tett hozzáférhetővé olyanok részére, akik ellen a NAV valamely részlege titkos nyomozást folytatott.

A vádlott az ügyészség szerint olyan emberekkel vette fel a kapcsolatot, akikről tudta, hogy titkos információgyűjtés folyik ellenük. Felajánlotta, hogy egy általa meghatározott összegért tájékoztatást ad számukra az őket érintő minősített bűnügyi adatokról. Az ügyben szereplő két másik vádlott olyan civil ember, aki fizetett a pénzügyőr hadnagynak a minősített adatok megismeréséért.

Mivel az ügyben minősített adatok szerepelnek, a vádirat is minősített, és az ügyben az ügyészség zárt tárgyalást indítványozott. A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését – ismertette a főügyész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik