Közélet

Fél tonna csirkehúst foglalt le a NAV

lefoglalt hús (lefoglalt hús)
lefoglalt hús (lefoglalt hús)

A hatmillió forintot érő szállítmányt megsemmisítik.

A pénzügyőrök Komárom-Esztergom megyében ellenőriztek egy lengyel rendszámú teherautót, amelyet egy szlovák állampolgár vezetett. A jármű csaknem ötezer kilogramm csirkehúst szállított, sofőrjének nem volt nemzetközi árufuvarozói engedélye, az áru behozatalához szükséges állatorvosi igazolása,  illetve úgynevezett EKÁER száma sem. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal közlése szerint “kétséget kizáróan nem volt megállapítható”, honnan származott az áru. A fuvarlevél alapján egyébként a lengyel teherautó szlovák sofőrje egy magyar cégtől egy másik magyar cégnek szállította a húst.

A járőrök azonnal értesítették a területileg illetékes kormányhivatal munkatársát, aki megállapította, hogy a hús eredete nem igazolt, ezért úgy döntött, megsemmisíti a szállítmányt, amelynek értéke hatmillió forint.

A fuvarozási engedély hiánya miatt közigazgatási eljárás indult, ennek kapcsán 600 ezer forint bírságot szabott ki a NAV, amelyet a sofőr a helyszínen kifizetett, továbbá az EKÁER bejelentés elmulasztása miatt a feladó székhelye szerinti Adóigazgatóság eljárást indított és további ellenőrzések várhatók.

Fotó: NAV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik