Közélet

Három évet kapott Mórahalomnál megbukott török embercsempész

Az autóba zsúfolt afgán határsértők számára a Bécsig tartó út jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott volna – állapította meg a Szegedi Törvényszék.

Első fokon három év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy török férfit, aki hét afgán állampolgárt vitt volna Mórahalom közeléből Bécsbe.

A járásbíróság a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett öt évre kiutasította Magyarországról – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

A török férfi megbízójától azt a feladatot kapta, hogy más embercsempészek által a magyar-szerb határhoz kísért afgán állampolgárokat fejenként 300 euróért az osztrák fővárosba vigyen. A vádlott szombat hajnalban Mórahalom közelében egy erdős területen vette föl a határsértőket, akik közül öten az utastérbe ültek, ketten pedig a csomagtartóba bújtak. Az osztrák rendszámú járművet a készenléti rendőrség járőrei állították meg.

A bíróság megállapította, hogy a szűk hely, a szellőzés hiánya, a bezártság és a kényelmetlen testhelyzet a csomagtérben szállított határsértők számára – Bécsig tartó út esetén – jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott volna.
Az ítélet ellen a vádlott és védője, valamint az ügyész is fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik