Közélet

Szigetszentmiklósi szülők – visszavágott a bíróság

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)

Jogosulatlanul megszerzett bizonyítékokra utalnak.

“A Budapest Környéki Törvényszék sajnálattal vette tudomásul, hogy a Pest Megyei Főügyészség sajtótájékoztató keretében vitatta az elsőfokú bíróság ítéletét az ún.”szigetszentmiklósi ügyben” – kezdte közleményét az érintett bíróság. Azt írják, a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a bíróságnak ítélete szóbeli kihirdetésekor valamennyi bizonyítékot részletesen értékelnie kell. Azokat egymással is összevetve, meggyőző és logikus érveléssel kell számot adnia arról, hogy mely bizonyítékot és miért fogadott el, illetve vetett el. Ki kell térnie arra is, ha egyes bizonyítékokat – mert azokat a jogszabályok megsértésével szerezték be – kirekesztett, ennek is indokát kell adnia.

Az elsőfokú bíróság ítéletével szemben bejelentett fellebbezésben szükséges felsorakoztatni azokat a tényeket és érveket, valamint ismertetni azt az eltérő jogi álláspontot, melyek – a fellebbező megítélése szerint – az eltérő másodfokú döntést megalapozzák.

A fellebbezésben foglaltak helyességéről a bíróság jogerős határozatából vonható megalapozott következtetés – fűzték hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, Szabó Ferenc Pest megyei főügyész csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: azok a kritikák, amelyeket az ügyészség felé megfogalmaztak, “indokolatlanok, számos elemükben valótlanok, de mindenképpen rosszindulatúak”. Ezt visszautasítjuk – fűzte hozzá. Elmondta, az ügyészség szemére vetette a bíróság, hogy nem szerzett be minden bizonyítékot, így azokat a bíróságnak kellett pótolnia. Szabó Ferenc hangsúlyozta: a nyomozás során minden bizonyítékot beszereztek. Ezek a bizonyítékok olyan zárt láncolatot alkottak, amelyek egyértelműen arra mutattak, hogy a vádbeli cselekmények megtörténtek

Ahogy arról beszámoltunk, a Budapest Környéki Törvényszék kedden hozott ítéletet az ügyben első fokon. A döntés sokakat meglepett: az apát és az anyát is két-két évre ítélték kiskorú veszélyeztetése miatt, a szexuális erőszak vádpontja alól azonban felmentették őket. Mindketten szabadon távozhattak, hiszen ezt az időt már leülték, míg előzetesben voltak. A szakértői csoport szerint bár fizikai trauma érte a gyerekeket, de a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. A bíróság végül azt sem állapította meg, hogy fekáliát, bogarakat vagy egyéb borzalmakat ettek volna.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik