Közélet

Alaposan eldugták Európa legnagyobb illegális cigigyárát Vecsésen

Januárban indíthatták be a fermentáló és a dohánygyártó gépet, vagyis bő egy hónapig onthatta magából a cigit a berendezés.

Gyümölcsöt és zöldséget tartottak sokáig a vecsési hűtőházban, amelyben januártól egy cigarettagyártó gép ontotta magából a hamis cigit – a legtöbbet abban a pillanatban Európában. Februárban azonban kiszállt az adóhatóság, lekapcsolta a vállalkozást, és bevitt onnan tíz embert, közöttük 8 bolgárt. A helyiek előtt is jóformán ismeretlen, jól eldugott telep ügyében eljáró vállalkozóhoz köthető egyik cégnek korábban is volt kétes ügye, ráadásul a bérbeadás egy offshore paradicsomba bejegyzett céghez kötődik.

A telepet nem volt könnyű megtalálni, a hvg.hu munkatársai két órán át bolyongtak és többeket megkérdeztek, hol lehet a lefülelt cigigyár. A lap újságírói egyebek mellett egy teherautót találtak a helyszínen. A cég, amelynek neve a jármű oldalán állt, zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozott, ez volt a főtevékenysége. Az Opten cégadatbázis alapján eredménye nagyon hektikusan alakult az elmúlt években. 2009-cel kezdődő ötéves periódusban 156 milliós adózás előtti nyereség látható és 180 milliós veszteség is, egy jó évet egy pocsék követett. 2014-ről nincs adat, 2015 elején csődvédelmet kért. A cég a vecsési telepet vette bérbe egy éven át egy másik cégtől, a hűtőházra szüksége volt.

Az adóhatóság viszonylag gyorsan lekapcsolta az illegális cigarettagyárat. Egy ember, aki ismerte a korábban hűtőházként funkcionáló üzemet, azt mondta a lapnak, tudomása szerint januárban indították be a fermentáló és a dohánygyártó gépet, vagyis bő egy hónapig onthatta magából a cigit a berendezés. A NAV gyorsan tudomást szerzett az illegális tevékenységről, közleményükben arról szólnak, hogy egy hónapos felderítő munka után szálltak ki február elején Vecsésre.

Egy debreceni üzletember, Juráksó Róbert az egyik vezetője annak a zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelemmel, de ingatlanbérbeadással is foglalkozó cégnek, amelynek a vecsési ingatlan a bejegyzett székhelye. A cégadatbázis szerint a vállalkozás egyetlen részvényese egy olyan cég, amely egy offshore paradicsomban, az Egyesült Államok egyik államában, Delaware-ban van bejegyezve. A külföldi cég kézbesítési megbízottját a hvg.hu hiába próbálta elérni, a megadott belvárosi címhez nem tartozik telefonszám. A cég ügyvezetőjét viszont sikerült elérniük, ő egyes szám első személyben beszélt, amikor a vállalkozásról kérdezték.

A vállalkozó azt mondta, két éve van tulajdonában a telep. Először feleségét sikerült telefonon elérniük, aki ezzel szemben azt állította, évekkel korábban eladták a vecsési ingatlant. A pályafutását nem ma kezdő üzletember egy másik cégben is főszerepet játszott: a 2003-ban alapított, főtevékenysége szerint szintén zöldség-gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó Józsai TÉSZ igazgatóságának elnöke volt, ennek a vállalkozásnak pedig 2009-től ugyanez a vecsési cím volt a székhelye. Mindenesetre nem volt túl bőbeszédű a vállalkozó. Állítása szerint nem tudja, hogy a NAV és a Nébih miért razziázott 2012-ben a korábbi cége, a Józsai TÉSZ telephelyén, majd mikor a cigarettagyártással foglalkozó cégről kérdezték, azt mondta, forduljanak az illetékes hatóságokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik