Közélet

Emberi csontok a Széll Kálmán téren: kegyeletsértés történt

Nem értesítette a kivitelező a rendőrséget, amikor a Széll Kálmán téren emberi csontokat találtak, ezért kegyeletsértő helyzet keletkezhetett.

A lábszár- és koponyacsontokat a 61-es villamos ideiglenes végállomásánál egy lakóház udvarán találták a munkások a tér felújítása közben.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) a történtekkel kapcsolatban azt közölte, az ilyen esetekben kötelező eljárás szerint a munkálatokat meg kell állítani és azonnal értesíteni kell a rendőrséget, azonban, mint írták, a kivitelező ezt sajnálatos módon nem tette meg, ennek következtében kegyeletsértő helyzet keletkezett.

Amikor a HM társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztálya értesült az esetről, azonnal megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a kivitelezőt. Ezt követően a rendőrség járőrt küldött a helyszínre, hogy biztosítsa a területet. A tárca hadisírgondozó szakemberei megkezdték az emberi csontok feltárását. Később azonosíthatják őket, ha alkalmas sírmelléklet, például azonossági jegy kerül elő.

A HM nagyon fontosnak tartja a háborúkban elesett katonák emlékének ápolását, amelyhez hozzátartozik az előkerülő földi maradványok méltó kegyelettel történő elhantolása, írták. A tárca háborús kegyeleti főosztálya arra kéri a lakosságot, hogy az elhunyt hősök emlékének tiszteletben tartása érdekében ilyen, vagy hasonló esetekben azonnal értesítse a rendőrséget.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik