Belföld

A házibuliktól a romokig: búcsú a Moszkvától

Széll Kálmán tér (Széll Kálmán tér)
Széll Kálmán tér (Széll Kálmán tér)

Ami nem Széll Kálmán tér, hanem Moszkva és kész. Illetve csak volt. Szerzőnk addig fotózott, amíg elő nem bújt belőle a költő.

Az órát már elvitték, ledőlt a fornettis bódé, a hajléktalanok a járókelők közé szorultak, a nyugdíjasok pedig a kordonok közötti kis réseken leskelődnek. Több csúszás után pár hete tényleg elkezdték eldózerolni a Széll Kálmán teret, amelyhez évtizedek óta nem nyúlt a városvezetés. A szimbolikus hely így a főváros leginkább lerohadt tere lett. Elvileg nagyjából egy év múlva készen is lesz az új, az átalakítást a kormány finanszírozza, összesen 5,3 milliárd forintba kerül majd. Egységes lesz az arculat, logikusabb a megállók és a szolgáltatások elrendezése, és úgy általában az a cél, hogy birtokolja a teret a város, ne csak áthaladjon rajta befogott orral és összehúzott szemöldökkel.

Valószínűleg nem volt még tér Budapesten, amelynek új nevét ennyire nem akarta elfogadni a város. A Széll Kálmán nagyjából mindenkinek Moszkva maradt, esetleg “Moszkva, izé, bocs, Széll Kálmán”. Ha átadják a felújított teret, az már valószínűleg tényleg Széll Kálmán lesz, azaz a Moszkva térnek nem csak hivatalosan, hanem a köztudatban is vége. Eltöltöttünk tehát egy napot a romok között, hogy fotókkal emlékezhessünk meg a Moszkváról: a házibulikról, a tarhálásról, a szikkadt, kihűlt pizzaszeletekről, a félrészegen villamosra várakozásokról és az enyészetről. Na de elég is az amatőr szépprózából: egyszerűen csak ideteszem az elmúlt 24 óra termését.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik