Közélet

Balesetek özöne a hó miatt

elakadó kamionok (kamion, elakadt kamionok)
elakadó kamionok (kamion, elakadt kamionok)

Több mint nyolcvan esethez kérték a tűzoltók segítségét a csütörtökön kezdődött havazással összefüggésben, általában árokba csúszó, az úton keresztbeforduló, elakadó járművekhez, valamint koccanásos balesetekhez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta, hogy a legtöbb riasztást Veszprém és Fejér megyében, valamint a fővárosában kapták. Leginkább elakadt teherjárművek akadályozták a forgalmat. Veszprém megyében egy felfelé haladó tehergépkocsinak épp az emelkedő tetején fogyott ki az üzemanyaga, emiatt mintegy harminc teherjármű torlódott fel. Veszprém megyében átmenetileg forgalomkorlátozást is bevezettek a 7,5 tonna feletti járművekre a 8-as, a 82-es és a 83-as úton.

Emellett a 8-as út Fejér megyei szakaszán is történtek balesetek, a M7-es autópályán pedig Szabadbattyán térségében fordult keresztbe egy teherautó. Az OKF-nél öt személyi sérülést jelentettek – mondta Hajdu Márton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre a viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is adott ki figyelmeztetéseket több megyére. A jelenlegi előrejelzés szerint délelőtt többnyire esőre lehet számítani, délutántól viszont ismét egyre többfelé várható havazás.

Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, a katasztrófavédelem Facebook-oldalán és honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását.

Elakadó kamionok

Éjszaka 6-10 centiméternyi hó hullott Szentendre, Vác, Tárnok, valamint Piliscsaba és Katalinpuszta térségében, utóbbi két helyen a sózás ellenére sorra akadtak el a kamionok.

Pest megyében folyamatosan dolgoznak munkagépeik, ennek ellenére a szentendrei, a váci és a tárnoki mérnökség területén a fő- és mellékutakon is téliesebb útviszonyokra kell számítani. Ezekben a térségekben mintegy 10 centiméternyi, magas víztartalmú, tapadó hó hullott, ezért jelenleg is több mint harminc munkagép végez hóeltakarítást, síkosságmentesítést.

Az autósok a havas, jeges burkolat és az elakadt kamionok miatt a szokásosnál lényegesen lassabb előrejutásra számíthatnak a 10-es úton Piliscsaba környékén és a 2-es úton Katalinpuszta térségében, ahol négy sószóró igyekszik mielőbb járhatóvá tenni a meredek szakaszokat. A közútkezelő arra kéri a Pest megye kritikus részein útnak indulókat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt autóba ülnének, mindenképpen tájékozódjanak az út- és látási viszonyokról az Útinform honlapján vagy a társaság diszpécsereinél.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság péntek reggel azt közölte, hogy a 2-es út 42-es kilométerétől a 47-es kilométerig az út karbantartása és síkosságmentesítése idején a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek nem közlekedhetnek. A teherjárműveket a rendőrök a korlátozás idejére félreállítják.

A rendőrség honlapján beszámoltak arról is, hogy az M2-es autóút 32-es kilométerénél két gépkocsi karambolozott. A balesetben egy ember megsérült. A helyszínelés alatt a rendőrök az érintett útszakaszt Budapest felé lezárták, a forgalmat váltakozó irányban engedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik