Közélet

Havazás: balesetek és zord útviszonyok a Dunántúlon

Havazás  (havazás)
Havazás  (havazás)

Elakadt járművek és karambolok adnak munkát a tűzoltóknak. Több vasútvonalon is késésekre kell számítani.

Az ország egyes régióban órák óta változó halmazállapotú csapadék, jellemzően hó és havas eső hullik, ezeken a területeken téliessé váltak az útviszonyok. A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön az ország északnyugati, északi harmadán havazás, átmenetileg intenzív havazás is várható, de nyugat, délnyugat felől fokozatosan megszűnik majd a csapadék. Legtovább az Északi-középhegység térségében eshet még az éjszaka. Elsősorban a Dunántúli-középhegységben, illetve Pest megye északi, északnyugati részén haladhatja meg az 5 centimétert a lehulló friss hó mennyisége.

A közlekedőknek jelenleg elsősorban Vas és Veszprém megyében kell veszélyes útszakaszokra készülni. Veszprém megyében kora délután óta nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek a 83-as számú főúton Városlőd és Pápa között, illetve a 8-as számú főúton Bakonygyepes és Veszprém között, valamint a 82-es számú főúton, Veszprém és Zirc között.

Amennyiben a havazás ezt indokolttá teszi, további helyeken várhatóak forgalomkorlátozások, ezért az érintett területeken útnak indulás előtt tájékozódjanak ezekről és a várható időjárásról és csak a téli időjárásra megfelelően felkészített járművel induljanak útnak.- kéri a katasztrófavédelem.


Utasok várakoznak a Vác felől érkező személyvonatra a sűrű hóesésben Rákospalota-Újpest vasútállomáson (Fotó: MTI) 

Egyre több baleset

Már több baleset is történt az utakon: Vas megyében, a 86-os főúton, Kisunyomnál egy kocsi és egy kisteherautó karambolozott. Az elsődleges hírek szerint nem esett baja senkinek. A szombathelyi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, a járműveket – amelyek elfoglalják a fél útpályát – áramtalanították, és a műszaki mentésig biztosítják a helyszínt. A havazásban egy másik baleset is történt, szintén Vas megyében a 834-es főúton Sitkénél, az emelkedőn akadt el két kamion, oda a sárvári hivatásos tűzoltók vonultak. A főutat Hegyközség és Sitke között teljesen lezárták.

A Veszprémi körgyűrű csomópontjában történt frontális ütközés, a tűzoltók a járműveket áramtalanítják és a műszaki mentésben is segítenek. Az egyik autóban egy ember megsérült, őt a mentők ellátják. Az eplényi emelkedőnél egy elakadt kamion foglalja el az utat.

Ugyancsak Veszprémben,  72-es főúton – Litér térségében – szintén elakadt több kamion, egy nyerges vontató pedig árokba csúszott. Balatonfűzfőről a hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre és folyamatosan dolgoznak a kamionok kimentésén. Hasonló a helyzet Herend térségében, ott is több kamion vesztegel. Ezekre a helyszínekre Veszprémből vonultak a hivatásos tűzoltók, a szentgáli elágazásnál több kilométeres a torlódás, már a személyautók sem tudnak folyamatosan haladni. A Pétfürdő és Berhida közötti útszakaszon két kamion akadt el, ezek kimentésére Pétfürdőről a hivatásos egység indult. Vid településnél egy műtrágyát szállító teherkocsi borult árokba, ennek műszaki mentésén a pápai hivatásos tűzoltóegység dolgozik.

Elakadt kamionok

Az erős havazás miatt közel harminc kamion elakadt a 82-es főút 29-es kilóméterénél. A műszaki mentés idejére teljes útzárat rendeltek el. A 7,5 tonnánál nagyobb tömegű teherautók nem közlekedhetnek a 83-as főúton Városlőd és Pápa között. A teherautók a 8-as főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között sem közlekedhetnek.

Árokba csúszott egy autóbusz az Agostyán és Tardos közötti útszakaszon, Komárom-Esztergom megyében. A járművön összesen heten utaztak, közülük nem sérült meg senki, az elszállításukról pedig már gondoskodtak. A balesethez a tatabányai hivatásos, valamint a tardosi és vértestolnai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik segítettek az utasoknak kiszállni a járműből. A műszaki mentési munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozásra lehet számítani az érintett útszakaszon. 

Elakadt buszok

Pest megyében főként a Pilis magasabban fekvő útjain okoz gondokat a havazás, a jeges, csúszós szakaszokon autók, buszok és kamionok is elakadtak, több ízben a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk. A legtöbb jármű, közöttük kilenc távolsági busz Budakeszi és Páty között akadt el, hosszú sor várakozik arra, hogy a sószóró megtisztítsa a meredek utat.

Pilisvörösvár és Piliscsaba között megcsúszott, majd fának ütközött egy autó, a járműben ülők közül egy ember könnyebben megsérült. egy, a baleset miatt megállni kényszerülő kamion nem tud elindulni. Csobánka és Dobogókő környékén is rossz útviszonyokra, több mint 5 centiméteres hóra, sűrű hóesésre, fagyott burkolatra számítsanak a közlekedők.


A havazásban elakadt kamionok miatt lépésben haladó autók a 82-es számú főúton Eplény közelében (Fotó: MTI) 

Késések és hókészültség

A veszprémi vonalon Székesfehérvár és Sárszentmihály között másfél órás késéssel közlekednek a vonatok, a Budapest-Veszprém vonal gyorsvonatai közül kettőt egyesítve közlekedtetnek. Jelenleg fehérvári állomáson a legkritikusabb a helyzet közölte a MÁV csütörtök este. A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Veresegyház vonalon 30-40 perces késésekre kell számítani.

Korábban késések voltak a Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk vonalon is – tették hozzá. A vasúttársaság dolgozói folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket a hótól. Ha szükséges több embert és technikai eszközt is bevetnek a vonatközlekedés biztosítása érdekében, a váltó fűtőberendezéseket is üzembe helyezik – írta a Mávinform, megjegyezve: érdemes nyomon követni a MÁV-START honlapján a térképes vonatinfót, ahol látható a vonatok valós idejű közlekedése.

Budapest is behavazódott

A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint a közösségi közlekedési járatok a havazás ellenére zavartalanul közlekednek. A főutak burkolata többnyire vizes, mellékutcákban számítani kell havas, csúszós szakaszokra, főként a budai hegyekben és a külső kerületekben.

Egy baleset már történt, méghozzá a VIII. kerületben, a Könyves Kálmán körút és a Vajda Péter utca kereszteződésében. A karambolban nem sérült meg senki, a járművek viszont akadályozzák a forgalmat. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt forgalomkorlátozásra, valamint torlódásra kell számítani az érintett útszakaszon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik