Közélet

Hibák kedveztek a gólyatábori erőszakolónak

gólyatábori erőszakoló (gólyatábori erőszakoló)
gólyatábori erőszakoló (gólyatábori erőszakoló)

A fotóstól nem vették ez azonnal a telefont, az erőszakot megörökítő kártya pedig el is tűnhetett volna.

A vallomásokból tudniuk kellett a nyomozóknak, hogy az ELTE TÓK 2014-es gólyatáborában erőszakoló szervező végigfotózta a bűncselekményt, valamiért mégsem kutattak elég alaposan a képeket tartalmazó SD-kártya után. Nem vették el rögtön az elkövető telefonját sem, és a szobáját sem zárták le. Másnap betoppant a kártyáért az elkövető ügyvédje, hogy elvigye. De ő sem találta meg. Ezután négy hónap telt el, majd az ügyvédet bűnpártolással gyanúsították meg és kizárták az eljárásból. Furcsa véletlenek és érthetetlen hibák kísérik az első napvilágra került gólyatábori erőszak nyomozását – írja az index.hu.

Az ügyvéd ügyvédje szerint semmilyen szándékosság nem volt Jegesy részéről, ami azt jelentheti, nem tudta, milyen képeket tartalmaz a kártya. Jegesy állítólag egyébként családi ismertségen keresztül vállalta az erőszakoló védelmét.

A rendőrség hanyagsága egyáltalán nem példa nélküli, ha szexuális erőszak miatt kell nyomozniuk. A téma szakértői szerint rendszeresen elfelejtenek kimenni a helyszínre, nem vesznek DNS-mintát, nem kérik ki a térfigyelő kamera felvételeit, vagy éppen nem vizsgálják át az elkövető számítógépét – olvasható a cikkben. Azt írják, az elmúlt napokban többekkel beszéltek, akik jelen voltak Fonyódligeten, vagy rálátásuk van Jegesy ügyére.

Az Index szerint a kártya ott volt, ahol az ügyvéd mondta, hogy lennie kell. Ő mégsem találta meg. Távozása után a HÖK-ösök is átkutatták a szekrény tetejét, és maguk is meglepődtek, mert megtalálták a kártyát. A lap forrásai banális véletlenről beszélnek. A kártya vagy túl kicsi volt, és Jegesy nem vette észre – vagy talán az ügyvéd valamiért meggondolta magát, és rájött, mégsem lenne okos dolog magával vinnie.

A fenti történet a szervezők vallomásában is szerepel, és magyarázat lehet az ügyvéd meggyanúsítására. Arra azonban nem, miért várt a hatóság ezzel négy hónapot – írják.  Miután a HÖK-ösök rábukkantak az SD-kártyára, a tábor biztonsági cégével másolatot készíttettek róla. Arra az esetre, ha az adathordozó valamilyen módon eltűnne, mielőtt a rendőrséghez kerül. Számítógépre kötötték, és azonnal kiderült, hogy a tábor, sőt konkrétan az erőszak időpontjában is készültek képek, nagyjából 100-150 darab.

A HÖK-ösök értesítették az SD-kártya megtalálásáról a rendőrséget, majd utánuk vitték és a biztonsági cég is odaadta a hatóságnak a kártya másolatát.

A másik, már említett hiba, hogy nem vették el azonnal az erőszakoló telefonját, pedig valakivel folyamatosan beszélt. Végül “félig erővel” szedte el tőle a készüléket egy rendőr.

Mint ismert, az eset tavaly az ELTE tanítóképző kar fonyódligeti táborában történt.  Az ottani HÖK-elnököt, aki tudott az elkövető fotós előéletéről, az egyetem felfüggesztette. Ezután több erőszakos esetre is fény derült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik