Közélet

„Csak megtisztítottam a várost a könnyűvérű nőktől” – mondta a gyilkos rendőr

Ártatlannak vallja magát az az orosz rendőr, akit huszonkét nő megöléséért és további két gyilkossági kísérletért életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek szerdán.

Tizenöt évvel ezelőtt találták meg az utolsó áldozatot, de csak most hoztak jogerős ítéletet a brutális orosz rendőr ügyében. 1994 és 2000 közt 29 fiatal, 19 és 28 év közötti nő tűnt el sötétedés után, holttestüket egytől-egyig az irkutszki terület erdős részein találták meg. A tettes egy kivétellel mindegyiküket megerőszakolta.

Használható személyleírást egy életben maradt áldozat adott 1998-ban, aki azt állította, az elkövető egy egyenruhás rendőr. Azt ígérte a lányoknak, hogy hazaviszi őket szolgálati autójával.

A hatóságok több helyszínen is megtalálták ugyannak a Lada Nivának a keréknyomait, a holttesteken talált maradványok alapján pedig két és félezer vizsgálatot végeztek, és több mint kétezer embert kérdeztek ki. A nyomozás ennek ellenére évekig eredménytelen volt, a felderítést vezető sztárfelügyelőt például időközben átszervezés címszóval elbocsátották.

Végül 2012. június 23-án, Vlagyivosztokban tartóztatták le a gyilkos rendőrt, Mihail Popkovot. A nyilvánosságtól zárt tárgyaláson nem vallotta magát bűnösnek, csak egy „takarítónak”, aki a várost tisztította a könnyűvérű nőktől – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik