Közélet

Megúszhatja a keszthelyi nagyapa, aki végezni akart unokájával

IMEI (IMEI)
IMEI (IMEI)

A gyerekre baltával és késsel rontott nagyszülője. Bár életveszélyes állapotban volt, ki tudott menekülni a házból.

Nem büntethető az a férfi, aki tavaly szeptemberben kis híján megölte 14 éves unokáját Keszthelyen. A nagypapa egyelőre előzetes letartóztatásban van, ám kóros elmeállapota miatt a jövőben kényszerkezelésnek vethetik alá.

Ahogy arról beszámoltunk, a büntetlen előéletű, 61 éves férfi volt feleségével és unokájával élt Keszthelyen egy családi házban. Korábban kényszergyógykezelték már, ám az utóbbi években jelentősen romlott az állapota, de miután nem volt agresszív, nem kapott újabb kezelést.

A fiú szeptember 23-án, délután emeleti szobájában számítógépezett, amikor nagyapja bement hozzá egy kisbaltával és késsel a kezében, rátámadt a gyermekre, a szerszámmal többször a fejére sújtott. A gyerek menekülni próbált, ekkor már a késsel igyekezett megszúrni, közben zavaros dolgokat mondott neki. Unokájának sikerült a fürdőszobába zárkóznia. Az idős ember próbált bejutni a helyiségbe, de nem ment, így végül lement a földszintre. A fiú egy törölközőt csavart a fejére, és kiszaladt a házból és segítséget kért az egyik szomszédtól, aki értesítette a mentőket. A gyereket életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő a férfinál olyan súlyú kóros elmeállapotot diagnosztizált, amely szerinte képtelenné tette arra, hogy tette következményeit felismerje, és e felismerésnek megfelelően cselekedjen. Ennek tükrében pedig nem büntethető.

A Zala Megyei Főügyészség – emberölés kísérlete miatt – kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozra, és azt is, hogy az előzetes letartóztatás helyét rendeljék el ideiglenes kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik