Közélet

Továbbra is otthona foglya marad Simon Gábor

A bíróság szerint fennáll a veszélye, hogy az MSZP volt elnökhelyettese elszökne vagy elrejtőzne.

További két hónappal meghosszabbította a csaknem százmillió forintos költségvetési csalással gyanúsított Simon Gábor volt szocialista képviselő házi őrizetét a bíróság hétfőn. Erről a Budai Központi Kerületi Bíróság döntött.

Az indoklás szerint az ügyészi indítvány megalapozott, a bűncselekmények elkövetésének gyanúja továbbra is fennáll és ezek tárgyi súlya és a büntetési tétele is indokolja a kényszerintézkedés fenntartását – olvasható a közleményben. A bíróság szerint ha Simont szabadon engednék, “eljárási cselekményeken való részvétele” nem lenne biztosítható, egész pontosan fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye.

Simon Gáborról, az MSZP volt elnökhelyetteséről tavaly február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, és azt nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja a volt képviselőt – emlékeztetett az MTI.

Az MSZP volt elnökhelyettesét 2014. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később azonban a házi őrizetét rendelte el. A kényszerintézkedés szabályainak megtartását a gyanúsított mozgását nyomon követő technikai eszközzel köteles ellenőrizni a rendőrség.

A bíróság szeptember 10-én rendelte el a Simon Gábor bécsi bankszámláján lévő vagyon zár alá vételét, ez november 17-én, a másodfokú bíróság döntése értelmében emelkedett jogerőre.

A Magyar Nemzet novemberben arról írt, hogy Simon Gábor százmillió forintot meghaladó adóhátralékot fizetett be a közelmúltban a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Ezután Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti alelnöke bejelentette, hogy a Fidesz az ügyészség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálat képviselőinek tájékoztatását kéri a Simon-ügy vizsgálatának jelenlegi állásáról; elsősorban arra kíváncsiak, hogy az MSZP volt elnökhelyettese milyen forrásból tudta befizetni a 128 millió forintnyi adóhátralékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!