Közélet

Havazás: 80 helyre rohantak a tűzoltók

Árokba csúszott autók, kidőlt fa, elveszett turisták. Telepítsen mindenki appot!

A havazás kezdete óta hétfő reggelig mintegy 80 esetben, többnyire közúti baleseteknél volt szükség a tűzoltók segítségére – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek. Hajdu Márton azt mondta: zömében árokba csúszott és elakadt járműveknél kellett segíteniük, de volt, ahol kidőlt fa szakított el egy vezetéket. Baranya megyében, Pécs közelében eltévedt turisták megtalálásában segítettek a tűzoltók.  Az OKF szóvivője kitért arra, hogy az előrejelzés szerint a havazás egyelőre nem folytatódik, de a hófúvás továbbra is gondokat okozhat, különösen ott, ahol jelentős mennyiségű hó esett le (így például Bács-Kiskun, Somogy és Baranya megyében). Hajdu Márton továbbra is arra figyelmeztet, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok.


Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, valamint a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megye több járásában továbbra is másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás veszélye miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Emellett további kilenc megye – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Veszprém – nagy részén elsőfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt. A meteorológiai szolgálat azt írta: számottevő, nagy kiterjedésű havazás hétfőn már sehol sem várható. Futó hózáporokra azonban főként a Dunántúl nyugati felén és a középső országrészben továbbra is számítani lehet. Egy-egy intenzívebb hózápor sem kizárt, amelyet esetleg dörgés-villámlás kísérhet. Ezekből rövid idő alatt néhány centiméternyi friss hóréteg képződhet itt-ott.

Délelőtt a Balaton tágabb környezetében és a Tiszántúlon lehetnek még a 70 kilométer/órás erősséget is meghaladó széllökések, de aztán kissé mindenütt mérséklődik a légmozgás. Egy-egy élénk, illetve erős széllökésre azonban egész nap számítani lehet – tették hozzá. Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 Celsius-fok körül valószínű. Késő estére mínusz 10 és mínusz 4 fok közé hűl le a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik