Közélet

Eldől a gyilkos izsáki rendőrök sorsa

Izsaki-rendorok(960x640).jpg (izsáki rendőrök)
Izsaki-rendorok(960x640).jpg (izsáki rendőrök)

Az egyenruhások két órán át, brutális módon bántalmazták áldozatukat. De nem csak ők állnak bíróság elé.

Halált okozó testi sértés vagy különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, kényszervallatás, jogellenes fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás és könnyű testi sértés vétsége – a bűnlajstrom hosszú, ráadásul olyanok „büszkélkedhetnek” vele, akiknek az a hivatásuk, hogy féken tartsák a törvényszegőket: a vádlottak padján ezúttal rendőrök ülnek. A halálba torkolló kényszervallatás két felelőse, egy kollégájuk, akitől szintén nem állt távol az erőszak és egy negyedik egyenruhás, aki mindezek felett szemet hunyt. A nem mindennapi perben csütörtökön, Kecskeméten kimondják az elsőfokú ítéletet.

Ütötték, ahol érték

A tragédia tavaly áprilisban történt Izsákon, pontosabban a település rendőrőrsén.  A kínvallatók – az ügy első- és másodrendű vádlottja –  egy 47 éves román állampolgárságú, de hazánkban élő 47 éves férfit állítottak elő lopás miatt. Egy motoros fűrésznek kelt lába, a páros azt gyanította, későbbi áldozatuk emelte el a holmit. Kezeit hátrabilincselték, majd az egyik irodában leültették. Csukott ajtó mögött vallatták. A páros csaknem két órán keresztül bántalmazta az áldozatot, hol együtt, hol felváltva. Rá akarták venni, hogy ismerje be a lopást. Ütötték a mellkasát és még akkor sem álltak le, amikor a megbilincselt férfi a székkel együtt a földre zuhant. Később előkerültek a gumibotok is: ahol csak érték, ütlegelték gyanúsítottjukat.

A férfi – a számos, testét borító sérülés mellett – életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett.  A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely végül fulladásához vezetett.

Nem az első eset

A két bántalmazó azóta is rács mögött van, két társuk viszont szabadlábon védekezik. Arra, hogy más is érintett az ügyben, illetve, hogy az izsáki rendőrőrsön történt brutalitás nem egyszeri eset volt, később derült csak ki. Az egyik egyenruhás ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert korábban – az elsőrendű vádlottal – hasonló módszerrel igyekeztek vallomást kicsikarni egy négyfős társaságból. A vádirat szerint négy férfit állítottak elő más ügyek miatt tavaly januárban, februárban, illetve márciusban, vagyis a végzetes kényszervallatás előtti időszakban. Bántalmazták őket és megfosztották személyi szabadságuktól. Az elsőrendű vádlott ráadásul hamis papírokat is kiállított, például arról, hogy meddig tartott a kihallgatás, illetve hogy szükséges-e kórházba vinni a gyanús társaságot. Ők mindannyian könnyű sérülésekkel hagyták el a rendőrség épületét.  A negyedik egyenruhás pedig azért került a vádlottak padjára, mert az egyik fent említett férfi bántalmazásánál jelen volt, mégsem tett semmit.

A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket váltottak le, az áldozat hozzátartozói pedig milliós kártérítért kaptak. Az ügyészség 2013 októberében jelentette be, hogy vádat emeltek az ügyben, az ügyet pedig tavaly decemberben kezdte tárgyalni a Kecskeméti Törvényszék.  

A két kényszervallató ellen – egyebek mellett – halált okozó testi sértés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes ügyészség, de lehetséges, hogy tettüket különös kegyetlenséggel emberölésnek minősítik. Utóbbiért tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik