Közélet

Harminc tonna fémhulladék a lapult a budapesti ház kertjében

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 12. 16. 09:59

A lefoglalt "készlet" hétmillió forintot ér, a bírság várhatóan ennek háromszorosa lesz.

A pénzügyőrök egy furgon rakterének átvizsgálásakor nagy mennyiségű üres festékes és oldószeres dobozokat, flakonokat találtak. A sofőr elmondta, hogy azokat lemezhulladékként akarta eladni, ám a fémdobozoknak sem az eredetét, sem a származását igazolni nem tudta, ezzel pedig megsértette a fémkereskedelmi törvényt – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Második esetben a pénzügyőrök egy budapesti lakóház kertjében, és az ingatlan különféle tárolóhelyiségeiben nagy mennyiségű vegyes háztartási fémhulladékra bukkantak. A tulajdonos állította, hogy azokat évek alatt gyűjtötte össze a rokonoktól, illetve a ház előtt megálló autókból adják be a régi hűtőket, tűzhelyeket és mosógépeket. Később azokat szétbontja, majd átválogatás után értékesíti egy fémkereskedőnek, mindezt engedély nélkül.

A pénzügyőrök a furgonban talált 620 kilogramm, valamint a családi ház körül felhalmozott, 30 tonna, több mint 7 millió forint piaci értékű, fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot lefoglalták, és a fémkereskedelemi törvényben foglaltak megsértése miatt közigazgatási eljárást indítottak. Utóbbi esetben a várható bírság összege meghaladja a 21 millió forintot.

A NAV hangsúlyozza: általános esetben a hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül, így ebben az esetben is a rendőrség vizsgálja a megtalált fémhulladék eredetét és annak lezárása után teszik meg a szükséges intézkedéseket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.