Közélet

Medve helyett kutya ölt Hevesben

medve-a-hataron(960x640).jpg (medve, mackó, )
medve-a-hataron(960x640).jpg (medve, mackó, )

Eddig az európai barnamedvére gyanakodtak, ám ezt végül elvetették a szakemberek.

Bizonyítottan még nem történt medve általi károkozás a régióban, ám az óvatosság nem árt – tájékoztatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) tájékoztatta a heol.hu-t. Ahogy arról korábban a lap is beszámolt, biztossá vált az, hogy hazánkban is megtelepedett az európai barnamedve. A szakemberek az eddig regisztrált nyomok és a helyi vadászok beszámolói alapján jutottak arra a megállapításra, hogy Heves és Nógrád határán biztosan él egy kifejlett példány.

Novemberben arról érkezett hír, hogy Karancskeszinél több elhullott juhot találtak, amelyeken karmolás-, harapás- és fognyomok voltak. Akkor medvetámadásra gyanakodtak. A BNPI szakembere, Gombkötő Péter, a Természet-megőrzési Osztály zoológiai referense most viszont azt közölte, hogy cáfolja a korábban megjelenteket.

„Hazánkban a közelmúltban megjelent sorozatos információkkal ellentétben, bizonyított medve általi károkozás eddig nem történt. A karancskeszin elpusztult egyik juh teteme esetében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata szerint, a harapások mérete, jórészt felületes jellege, nagy száma és lokalizációja alapján azokat nagy valószínűséggel kutya okozhatta” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik