Közélet

Bíróság elé kerülnek a nyelvvizsgamaffia tagjai

A kedden induló per ügyében közszereplők is lebuktak és a 40 vádlottat bűnszervezet létrehozásával is vádolják – írja a hvg.hu.

A hatalmas nyelvvizsgacsalási botrányban többek között rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozók, illetve ügyészek és neves ügyvédek is érintettek lehetnek, és az ügyben érintettek száma akár a több százat is elérheti.

Az ügyben a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészség (PNYÜ) vesztegetés, befolyással üzérkedés és okirat-hamisítás miatt folytatta le a nyomozást. Az ezer érintettből azonban csak 40 ellen emelt vádat az ügyészség: 914 személlyel szemben vádelhalasztást alkalmazott, 25 embert pedig megrovásban részesített – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A tavaly nyilvánosságra került nyelvvizsgacsalásban a módszer az volt, hogy az érintettek pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat, és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok átmenjenek a szóbeli vizsgán. Az előre megszerzett írásbeli feladatsorokat kitöltve adták el a jelentkezőiknek, a szóbeli vizsgát pedig úgy intézték el, hogy a velük együttműködő vizsgáztató érdemi teljesítmény nélkül vagy minimális tudással engedte át azt, aki fizetett ezért. A középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kértek.

Vásárolhatta nyelvvizsga-bizonyítványát a Barátok közt egykori Hoffer Misije, a 42 éves Halász Gábor, Kiskutas polgármestere, aki a hír felröppenésekor, idén szeptemberben ügyvédjén keresztül azt üzente a Blikknek, hogy nem követett el bűncselekményt. A lap értesülései szerint a gyanúsítottak között van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik vezető munkatársa, aki korábban Répássy Róbert igazságügyi államtitkár kabinetfőnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik