Belföld

Kapkodnak az ingyen állami nyelvleckéért

Már csaknem négyezer fiatal vesz részt a diplomamentő program nyelvtanfolyamain, másfél hónap alatt 340 képzés indult el az ország 82 településén.

Eddig 31 ezren jelezték, hogy szeretnének részt venni a programban, élénk az érdeklődés, amit jelez, hogy az elmúlt 4 hét alatt ezerrel nőtt a regisztráltak száma – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában emlékeztetett: az első képzések augusztus utolsó napjaiban startoltak. A most futó tanfolyamok mellett további 329 képzés vár indításra. “A számokból látszik, hogy ideális csoportlétszámmal folynak az oktatások, hiszen 12 fős kiscsoportokban jól lehet haladni a nyelv elsajátításában” – mondta.

Hozzátette: mindenkinek szeretnének lehetőséget adni arra, hogy olyan képzést találjon a választott településen, ami elfoglaltságának, előzetes nyelvtudásának megfelel. A résztvevők száma az év végére a tervek szerint eléri a 10 ezret – közölte.

Varga Mihály hangsúlyozta, a program segíteni kíván azoknak, akik nem tudták önerőből finanszírozni a nyelvi képzést, mert a főiskolai/egyetemi évek alatt nem rendelkeztek ehhez megfelelő jövedelemmel, vagy az iskolából kikerülve a családalapítás miatt erre nem volt anyagi lehetőségük. A diákok 75 százaléka angol, 25 százaléka német, 2 százaléka francia nyelvoktatásra jelentkezett.

50 ezer diploma várja gazdáját

A miniszter szerint a program tapasztalatai és eredményei alapján lehet majd dönteni arról, szükség van-e a folytatásra. Hozzátette, rengeteg levelet kapnak a regisztráltaktól, akik valóban úgy élik meg, utolsó lehetőséget kaptak arra, hogy ingyenesen tanulhassanak nyelvet, így megszerezve a nyelvvizsgát és ezzel a diplomát. Jelentős az érdeklődés a gyesen, gyeden levők körében is, akiknek a program a gyermeknevelés mellett kínál lehetőséget arra, hogy a friss diplomával érvényesüljenek a munkaerőpiacra visszatérve.

Felmérések szerint Magyarországon mintegy 50 ezren nem tudják átvenni diplomájukat nyelvvizsga hiánya miatt. 2013-ban 37 ezer hallgató szerzett diplomát, további 8800-an (19 százalék) azonban csak záróvizsga-bizonyítványt kaptak, mert nem rendelkeztek az előírt nyelvvizsgával.

A nemzetgazdasági miniszter 2013. december 30-án döntött a 3 milliárd forintos költségvetésű diplomamentő program támogatásáról, amelynek a legfontosabb elvárása az, hogy a résztvevők 2015. december 31-ig sikeres nyelvvizsgát tegyenek. A résztvevők számára a képzés ingyenes. A nyelvvizsga költsége az egyént terheli, de regisztrált munkakeresőknél a program ezt is átvállalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik