Közélet

Kondorosi ételfertőzés: a grízes tészta volt a ludas

A Bacillus cereus nevű baktérium okozta a Békés megyei Kondoroson múlt szerdán a mintegy száz ember megbetegedésével járó ételfertőzést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága szerint a hányással-hasmenéssel járó betegséget a a grízes tészta fogyasztása okozta.

Az eredményt a laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok, a technológia feltárás, továbbá a betegek tünetei alapján állapították meg – írja az MTI a Nébih közleménye alapján.

A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. A baktérium által termelt spóra a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.v Fertőzés akkor következik be, ha a fertőzött ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolják, a baktériumok el tudnak szaporodni, és kellő mennyiségű toxint termelnek. Elkerüléséhez fontos a higiénés szabályok gondos betartása, a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítása, valamint a kész ételek hűtőszekrényben tárolása.

Ahogyan korábban tájékoztattunk: Kondoroson múlt szerdán 102-en betegedtek meg, miután elfogyasztották a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Tizenöt gyerek kórházba is került görcsös hasfájás és hányás miatt. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak.

Csütörtök délután a kórházat is elhagyhatta a 15 gyerek, a helyi óvodában és általános iskolában pedig fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik