Közélet

Visszatért a piacra a hamis mosószert gyártó banda

Egyszer már lebuktak, de mint kiderült, új helyszínen ismét nekiláttak a silány áru elkészítésének.

Jól jövedelmező üzlet a NAV szerint a folyékony mosószer hamisítása, amelyre legjobb bizonyíték, hogy a tettesek a bűnismétléstől sem riadnak vissza. A pénzügyi nyomozók tavaly december végén lepleztek le Nyíregyházán egy illegális mosószerüzemet, a gyanúsítottak azonban nem adták fel, új helyszínen folytatták a gyártást.

Az akkori akcióban öt férfit állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, mivel a silány minőségű mosószereket és öblítőket neves márkajelzésekhez hasonló flakonokba és dobozokba csomagolták, majd a hamis termékeket ukrán, román kereskedőknek, és többségében nyíregyházi viszonteladóknak adták el. Miután lefülelték őket, újabb raktárhelyiséget béreltek és folytatták a gyártást. Az alapanyagként felhasznált rossz minőségű mosógélhez térfogatnövelőnek vákuum sót adagoltak, a kívánt illat és szín elérése érdekében pedig parfümkoncentrátumot és ételszínezéket használtak fel.

Az eddigi bizonyítékok szerint a hamis mosószereket főként ukránoknak adták el, de jutott belőle a magyar piacokra is. A mostani rajtaütéskor tízmillió forint értékben több mint hétezer liter hamis mosószert és előállításukhoz, illetve csomagolásukhoz szükséges eszközöket foglaltak le a pénzügyi nyomozók.

A helyszínen négy férfit fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Közülük ketten – tekintettel a bűnismétlésre – előzetes letartóztatásban vannak. A tettesekre akár 5 évig terjedő szabadságvesztés várhat – tudtuk meg a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól pénteken.

Fotó: NAV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik