Közélet

Ukrán csalók akartak magyar állampolgárságot

Hamis okmányok felhasználásával próbálta Magyarországon honosíttatni magát három ukrán állampolgár, akiket a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) leplezett le, titkosszolgálati eszközök felhasználásával - derült ki a Duna szerda esti Híradójából.

A hírműsorban elhangzott: a Kijevben élő három ukrán állampolgár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács polgármesteri hivatalában kezdeményezte a honosítási eljárást tavaly. Mivel egyikük sem felelt meg a honosítás törvényi feltételeinek – egy szót sem tudnak magyarul -, hamis okmányokkal próbálkoztak.

A három ukránt az ünnepélyes állampolgársági eskütételről vitték el a rendőrök. Az ügyben a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki az akkori polgármestert, a jegyzőt és egy ügyintézőt is. A híradónak Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az egyszerűsített honosítási eljárásban elkövetett közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt eddig három magyar és három ukrán állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként. A hivatal ügyben érintett dolgozói azzal védekeznek, hogy az ukránok őket is megtévesztették a hamis okmányokkal.

A Duna Híradó értesülései szerint az ukránok jogellenes honosítását az NVSZ hiúsította meg. A Belügyminisztérium korrupcióellenes szervezete titkosszolgálati eszközöket is használhat, hogy kiszűrje azokat, akik törvénysértő módon akarnak magyar állampolgársághoz jutni. Úgy tudják, az NVSZ az idén már több, honosítási ügyekkel foglalkozó tisztviselőt és vesztegető külföldit buktatott le.

Korábban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a honosítási eljárást ért bírálatokra válaszolva azt mondta: a honosítás a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett, szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik – hangzott el a Duna Híradóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik