Közélet

Több mint tíz évet kapott a dunántúli patikák réme

A férfi hét patikát és kisboltot rabolt ki.

 Jogerősen tíz és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla kedden azt a balatonfüredi férfit, aki 2011-ben és 2012-ben hét patikát és kisboltot rabolt ki Veszprém és Fejér megyében. A Szegedi Ítélőtábla az ügyben kirendelés folytán eljáró bírái a jelenleg 46 esztendős férfit hétrendbeli rablás bűntettében, egyrendbeli rablás bűntettének kísérletében, lőfegyverrel visszaélés, hivatalos személy elleni erőszak és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek – írja az MTI.

Az alkalmi munkából élő, anyagi nehézségekkel küzdő férfi 2011 decemberében határozta el, hogy rablásokból szerez pénzt. Az első bűncselekmény helyszínéül a veszprémi dózsavárosi patikát szemelte ki, ahol terepszemlét is tartott. December 2-án este ment be arcát eltakarva a gyógyszertárba, rászegezte lőfegyverré átalakított gáz-riasztófegyverét a dolgozókra, és a bevételt követelte. Ekkor 30 ezer forinttal távozott. A következő hetekben több veszprémi és székesfehérvári gyógyszertárat és kisboltot rabolt ki, voltak olyan helyszínek, ahova többször is visszatért. Alkalmanként 20 és 300 ezer forint közötti összeget zsákmányolt.

2012. július 14-én a férfi másodszorra próbálta meg kirabolni Székesfehérváron a Széchenyi úti patikát. Szokásához híven arcát eltakarva, pisztolyát maga előtt tartva lépett be a gyógyszertárba. Az üzlethelyiségben tartózkodott azonban egy rendőr törzszászlós, aki a dolgozókkal éppen a rablás esetén követendő magatartásról beszélgetett. A rendőr megragadta a férfi pisztolyt tartó karját, és megpróbálta lefegyverezni. A vádlott dulakodni kezdett az egyenruhással, közben háromszor is elsütötte a pisztolyát. A férfit végül fegyvere markolatával tudta leütni a rendőrt, a törzszászlós a dulakodás során azonban súlyos sérüléseket szenvedett.

A táblabíróság döntésével súlyosította a vádlottra első fokon kiszabott kilencéves büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik