Közélet

Embertelen körülmények között utaztak a határsértők

Zalában 29, Győr-Moson-Sopronban pedig 16 embert zsúfoltak egy levegőtlen furgonba.

A rendőrség embercsempészés miatt indított eljárást egy 48 éves szerb és egy 40 éves bosnyák férfi ellen, akik a gyanú szerint egy csoportot próbáltak átcsempészni a szlovén határon. A lenti egyenruhásokat egy szolgálaton kívüli rendőr értesítette, miután a 75-ös főúton kiszúrt két gyanús járművet, egy kocsit és egy furgont. Utóbbi ugyanis imbolyogva haladt előtte.

A konvojt Lenti belvárosában állították meg. A jármű 11 köbméteres légtérben 29 szír állampolgárt találtak, akik nem rendelkeztek a szükséges papírokkal. A két embercsempészt elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. MIndketten részletes beismerő vallomást tettek és elmondták a nyomozóknak, hogy a szíreket Szeged mellett vették fel és Szlovénián keresztül Olaszországba kellett volna vinniük. A furgon vezetője azt állította, nem tudta, hogy mit szállít.

A szíreket tanúként hallgatták meg, akik közölték, hogy Szíriából Görögországon és Macedónián keresztül jutottak Szerbiába, onnan múlt kedden, éjjel hat órás gyaloglással érkeztek Szegedre, ahol az embercsempész felvette őket. Neki fejenként 1500-2000 eurót fizettek. Volt olyan közöttük, aki már három éve elhagyta a hazáját. A 29 szír között utazott egy 17 éves fiú, aki azt mondta, hogy a furgonban alig kaptak levegőt és egyszer sem álltak meg, vizük és ételük sem volt.

A határsértőket a zalai rendőrök Győrbe, illetve Kiskunhalasra vitték a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság szállására. Az embercsempészeket előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Hasonló körülmények között jutott az országba másik 16 menekült, akiket Győr-Moson-Sopron megyében kaptak el hétfőn. A rendőrök Győr térségében figyeltek fel a Hegyeshalom felé közlekedő, szerb rendszámú furgonra. Amikor az egyenruhások meg akarták állítani a járművet, a sofőr először lassított, majd a leállósávban hirtelen fékezett, kiugrott és elszaladt.

A furgon levegőtlen rakterébe zsúfolva 16 külföldi férfi utazott: nyolc afgán, öt iraki és három szíriai állampolgár. Meghallgatásukon elmondták, tíz nappal korábban indultak el, Törökországból egy kamionba rejtőzve, illegálisan érkeztek hazánkba. Hajnalban, egy erdős területen szálltak át a szerb mikrobuszba, hogy eljussanak Németországba.

 

Fotó: police.hu

 

 

Olvasói sztorik