Közélet

Csempészcigi hullott az égből Budapesten

A lakás tulajdonosa kidobálta az árut lakása ablakán, amikor meglátta a cigarettakereső kutyát.

Több mint ötezer csomag magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei Százhalombattán és két budapesti helyszínen, illegális cigarettaraktárban. A cigarettakereső kutya először egy erzsébetvárosi bérház pincéjébe vezette a pénzügyőröket, ahol egy lezárt helyiségben 865 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Eközben a rendőrség munkatársai a bérház környékén igazoltattak egy személyt, akinél több csomag magyar adójegy nélküli cigaretta volt. Az ellenőrzött férfi lakásában folytatták a vizsgálatot, ahol összesen további 101 csomag magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. A revizorok eközben egy használt mobiltelefon-árusító gazdálkodónál tartottak ellenőrzést. Vizsgálat közben kiderült, hogy egyáltalán nem rendelkezett pénztárgéppel, de nyugtaadási és foglalkoztatotti bejelentéssel kapcsolatos hiányosságokat is feltártak. Sőt, a bolt átvizsgálása során 9 darab olyan telefon és egyéb elektronikai eszköz került elő, amelyek hamisítványok voltak.

Egy másik esetben a NAV pénzügyőrei szintén a rendőrséggel közösen ellenőrzést végeztek Százhalombattán egy panelház lakójánál. Az ellenőrzés során a lakásban, valamint az ahhoz tartozó tárolóban 3200 csomag különféle, magyar adójegy nélküli, részben „duty free” felirattal ellátott cigarettákat találtak a pénzügyőrök. A külföldi cigaretták eredetét a lakás tulajdonosa nem tudta igazolni, ezért a 2,5 millió forint értékű dohányterméket a pénzügyőrök lefoglalták. Az igazolatlan eredetű cigaretta birtoklása miatt a várható bírság több mint 3 millió forint.

Egy másik budapesti helyszínen cigarettakereső kutyával tartottak ellenőrzést a pénzügyőrök a X. kerületben. A lakás tulajdonosa – miután meglátta a cigarettakereső kutyát – nem engedte be a pénzügyőröket a lakásba, és az ajtót is bezárta. Az épület másik oldalán várakozó pénzügyőr észrevette, hogy a lakás tulajdonosa a ház ablakán keresztül nagyméretű bőröndöt és kartondobozokat dobál ki az utcára. A pénzügyőrök az „ölükbe hullott” csomagokat visszavitték a ház bejáratához és a kidobált csomagokat megmutatták a lakás tulajdonosának, aki ezután már kinyitotta a ház ajtaját. A kidobált csomagokban 849 doboz különféle, magyar adójegy nélküli, „duty free” feliratú belorusz cigaretta volt, amelynek eredetét a lakás tulajdonosa nem tudta igazolni, ezért a megközelítőleg 700 ezer forint értékű cigarettát a pénzügyőrök lefoglalták. Az igazolatlan eredetű dohánytermék birtoklása miatt a várható bírság több mint 850 ezer forint.

A pénzügyőrök a több helyszínen talált több mint ötezer doboz cigarettát, valamint a hamis elektronikai eszközöket lefoglalták. A magyar adójegy nélküli cigaretták ügyében költségvetési csalás miatt büntetőfeljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, míg a hamis eszközök miatt iparjogvédelmi jogok megsértése szabálysértés miatt indítottak eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik