Közélet

Izsáki rendőrök – kikészítették a koronatanút

A volt törzsszászlóst fenyegették, zaklatták kollégái. Azóta leszerelt, szorongásos depressziót állapítottak meg nála.

„Áruló és egyes számú közellenség lettem kollégáim körében, amiért elmondtam az igazat Bara József halálának körülményeiről –mondta a Blikknek az izsáki rendőrőrsön tavaly áprilisban agyonvert férfi ügyének koronatanúja. Az egykori törzszászlós szerint tanúvallomása miatt teljesen ellehetetlenült a rendőrségen, miután kollégái ellen vallott.

A férfi véletlenül látta, hogy egyik kollégája gumibottal üti az az őrszobán a hátrabilincselt kezű áldozatot. Már ezután elkezdődött a fenyegetőzés és a lelki terror. „Rögtön az elején felhívták a figyelmemet, hogy jól gondoljam meg, hogy milyen vallomást teszek, mert bekerülhetek én is B. Viktor és B. Csongor (30) mellé. Azt kérdezték: akarom-e még a családomat látni?” – idézte fel.

Mint az ütlegelések egyetlen szemtanúja, vallomásával a volt törzszászlós gyakorlatilag megpecsételte a két gyanúsított kollégája sorsát. Ettől függetlenül másnap ugyanúgy fel kellett vennie a munkát. „Megjelent egy megyei rendőrségi vezető, és azt mondta: Nagy sz…r van, elb…sztunk mindent, de legfőképpen én. Azt válaszoltam: Ha én elb…sztam, alezredes úr, akkor maga is” – emlékezett vissza. A koronatanú nemsokkal később a Honvédkórház pszichiátriáján szorongásos depressziót állapítottak meg, és táppénzre küldték, azóta pedig le is százalékolták”.

Voltak, akik mondogatták, hogy vissza kéne mennie, de biztos benne, ha így tett volna, előbb-utóbb kicsinálják. Egyes kollégái ugyanis rendszeresen zaklatták, üzengettek neki, háza előtt pedig lecövekeltek a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei.

A volt egyenruhásnak azon túl, hogy meghalt egy ember, azt sajnálja, hgy már nem rendőr, mert szerette a munkáját.
A koronatanú most pert fontolgat a rendőrség ellen.

Ahogy arról beszámoltunk, a két egyenruhás – az ügy első- és másodrendű vádlottja – egy 47 éves hazánkban élő, de román állampolgárságú férfit vert halálra még tavaly áprilisban. Az egyenruhások vallatás közben ölték meg a férfit, miután lopás gyanúja miatt előállították. Órákon át, brutális módszerekkel próbálták kikényszeríteni belőle vallomását. Ütötték ököllel, gumibottal, ahol csak érték. Az áldozat életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely fulladást okozott – ez vezetett a halálához. Az áldozat hozzátartozói milliós kártérítért kaptak.

A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket küldtek el. Az ügyészség tavaly októberben jelentette be, hogy vádat emeltek. A két bántalmazó azóta is rács mögött van, ám nem csak ők álltak bíróság elé, kiderült ugyanis, másoknak is részük volt rendőri brutalitásban Izsákon. Összesen négy „majdnem áldozat” kilétére derült fény. Az ügyészség így további két rendőrt vádolt meg, ám ők szabadlábon védekezhetnek.

A per már több mint kilenc hónapja tart, szeptember végén az őrsparancsnokot hallgatták meg,  aki a történtek ellenére azt mondta, jó rendőrnek ismerte mindkét férfit. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik