Közélet

Dicsérte a gyilkos izsáki rendőröket főnökük

Az őrsparancsnok után, a következő hetekben további egyenruhásokat, mentőket és szakértőket hallgatnak meg.

Több mint kilenc hónapja tart, de várhatóan még sokáig nem lesz ítélet az izsáki rendőrök perében. Csütörtökön azt az őrsparancsnokot hallgatta meg a bíróság Kecskeméten, akit azután váltottak le, hogy két egyenruhás halálra vert egy férfit az izsáki rendőrőrsön – írja a Bors. 

Az őrsparancsnok a történtek ellenére azt vallot­ta, hogy jó rendőrnek ismerte mindkét férfit, akikre – úgy emlékezett – korábban nem érkezett panasz. Nemcsak őket, hanem az ügy további két rendőr vádlottját is dicsérte. Utóbbiak nem vettek részt az áldozat bántalmazásában, viszont utóbb más előállítottak vallomásai alapján ők is bekerültek a perbe.

A következő hetekben a mentők, a rendőr tanúk és a szakértők meghallgatása lesz soron. Az aprólékos bizonyítás miatt ítélet legkorábban de­cemberben várható. Ám az sem kizárt, hogy csak a jövő év elején hirdetik ki az elsőfokú végzést a törvényszéken.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a két egyenruhás – az ügy első- és másodrendű vádlottja – egy 47 éves hazánkban élő, de román állampolgárságú férfit vert halálra még tavaly áprilisban. Az egyenruhások vallatás közben ölték meg a férfit, miután lopás gyanúja miatt előállították. Órákon át, brutális módszerekkel próbálták kikényszeríteni belőle vallomását. Ütötték ököllel, gumibottal, ahol csak érték. Az áldozat életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely fulladást okozott – ez vezetett a halálához. Az áldozat hozzátartozói milliós kártérítért kaptak.

A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket küldtek el. Az ügyészség tavaly októberben jelentette be, hogy vádat emeltek. A két bántalmazó azóta is rács mögött van, ám nem csak ők álltak bíróság elé, kiderült ugyanis, másoknak is részük volt rendőri brutalitásban Izsákon. Összesen négy „majdnem áldozat” kilétére derült fény. Az ügyészség így további két rendőrt vádolt meg, ám ők szabadlábon védekezhetnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik