Közélet

Gólyatábori erőszak: három hét múlva lesz eredmény

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 10. 03. 14:26

A több évre visszamenő országos átfogó vizsgálatot az oktatási jogok biztosa indította az egyetemi gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt.

Korábban a témában:

Aáry-Tamás Lajos pénteken az MTI-nek elmondta: több évre visszamenőleg kért információkat az egyetemi vezetőktől és a hallgatói szervezetektől. Az oktatási jogok biztosa egyebek között arra kíváncsi, hogy volt-e már hasonló panasz, megkeresték-e őket, van-e szabályozása az intézménynek a gólyatáborokra vonatkozóan, tervezik-e, hogy vitát folytatnak a témáról az intézményben. Kérdései között szerepel, hogy milyen intézkedéseket tudnak tenni azok érdekében, akik a gólyatáborba látogatnak, de még nem egyetemi polgárok, hogy méltóságuk ne szenvedjen csorbát. Megkérdezi azt is, hogy van-e olyan jó gyakorlat, amit a gólyatáborok ügyében megosztanának.

A HŐOK-elnök lemondára szólított fel

Az eddigi visszajelzésekből az már látszik, hogy többféle formája van a gólyatáboroknak, és van olyan, ahol ezt minőségbiztosítási rendszerrel megtámogatva a képzés részévé tették. Érkezett azonban olyan panasz is, hogy a gólyatáborok közelében élőket inzultáltak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke pénteken azonnali hatállyal lemondásra szólított fel minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt, a szervezéshez bármilyen köze lehetett. Körösparti Péter HÖOK-elnök az MTI birtokába került Zaránd Péter, egyetemi hallgatói vezetőhöz intézett levelében azt írta: amennyiben ezt nem teszik meg önként, minden, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke részére biztosított jogkört használjon fel az érintettek hivatalukból történő azonnali eltávolítására.

A HÖOK elnöke emellett megfogalmazza azt az elvárását is, hogy egyetemi hök-elnökként kezdeményezze a rektori vezetésnél egy egyetemi oktatókból és hallgatókból álló független vizsgálóbizottság felállítását, amely az ELTE elmúlt két évben tartott összes gólyatáborának dokumentációját átvizsgálja, valamint lehetőséget biztosít a résztvevők anonim panaszainak fogadására, és szükség esetén felelősségre vonási javaslatokat tesz az egyetem vezetése részére.

Büntető feljelentés is várható

Azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést fog tenni az ELTE állam és jogtudományi karának vezetése az intézmény 2013-as gólyatáborában történtek miatt – közölte Király Miklós dékán szerdán az MTI-vel az Index cikkére reagálva. (A portál egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról számolt be.)

Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény fonyódligeti és jogász gólyatáboraiban idén történtek miatt; több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még zajlanak. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket személy szerint az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.