Közélet

Nyolc és fél évet is kaphat az újabb egyetemi erőszakoskodó

A lány a fónyódligeti gólyatáborban történt eset után döntött úgy, hogy ő is kitálal.

Vizsgálat indul az ELTE-n az újabb gólyatábori nemi erőszak miatt, miután egy lány az Indexnek a napokban kitálalt: tavaly az egyik fővárosi intézmény gólyatáborában megpróbálták megerőszakolni. A vétkes hallgató és a szervezők azóta is ott tanulnak, az áldozat már kiiratkozott. Az érintett fiú ma a hallgatói közösség megbecsült tagja.

Miközben a fél ország arról beszél, mi folyik az ELTE gólyatáboraiban, az egyetem hallgatóit nem különösebben izgatja – írja a Bors. „Mi is az interneten olvastunk erről. Életünk legjobb bulija volt az a gólyatábor” – mondták a másodévesek csütörtökön az egyetem előtt.

„Egy csoportba járunk a szemináriumon azzal, akiről a lány beszélt. Nem tűnt fel vele kapcsolatban semmi különös. Nem látszik ijesztőnek vagy perverznek, teljesen átlagos srác, mint itt bárki” – mutat körbe az egyetem előtt beszélgető csoportokra.

Ha az egyetemi vizsgálat feltárja, hogy valóban megtörténtek a lány által elmondottak, a tettest nagy valószínűséggel kicsapják, és mindazokat felelősségre vonják, akik tudtak az esetről, de nem szóltak. Bár a lány feljelentést nem tett, a védekezésre képtelen állapotban lévő ember ellen elkövetett szexuális erőszak bűntette az új büntetőtörvénykönyv szerint hivatalból üldözendő, tehát miután nyilvánosságra került az ügy, a rendőrségnek akkor is nyomoznia kell, ha az egyetem vagy a lány nem tesz feljelentést – tudta meg a lap egy olyan ügyvédtől, akinek van gyakorlata hasonló ügyekben.

A tettes 2-től 8 évig terjedő börtönnel büntethető. A rendőrségen a szexuális bűncselekmények áldozatait – éppen kíméletből – nem szokták szembesíteni a gyanúsítottal, és a bíróságon is kérheti, hogy ne a vádlott jelenlétében hallgassák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik