Közélet

Ismét nácik gyújtogatják a Reichstagot?

Reichstag (parlament, berlin, )
Reichstag (parlament, berlin, )

Egy neonáci szervezetet gyanúsít a berlini rendőrség a német törvényhozás épülete ellen elkövetett molotov-koktélos támadással.

Molotov-koktélt dobott a Reichstag épületére, a Tiergartenfelőli oldalon egy eddig ismeretlen tettes. A gyújtópalack a lépcsőkön landolt és kiégett: a tűz nem terjedt tovább, és senki sem sérült meg – írja a The Local német kiadása.

 A Reichstag (fotó: Wikipedia)

Bár az épületet természetesen éjjel-nappal őrzik, a támadónak sikerült elmenekülnie. A rendőrök egy magányos tettest keresnek, akit politikai motiváció vezérelt. A nyomozás jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy a támadásnak köze van egy radikális, szélsőjobboldali szervezethez, ezért az ügyet átveszi a német Alkotmányvédelmi Hivatal. A nyomozók azt vizsgálják, hogy ennek az esetnek lehet köze a német Keresztény Demokrata Párt (CDU) központja ellen, augusztus 25-én elkövetett támadáshoz.

A Reichstag épületének 1933. február 27-i felgyújtása jelentős szerepet játszott a hitleri diktatúra kiépülésében. Az épület bő egy hónappal a nemzeti szocialisták hatalomra jutása után égett le, a lángba borításával egy Marinus van der Lubbe nevű holland kommunistát vádoltak. A bűncselekmény adott alkalmat Hitlernek arra, hogy átvegye a teljhatalmat Németország felett, így sokan úgy gondolják, hogy valójában a nácik álltak a gyújtogatás mögött. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik